Тя е свободен дух и пътешественик от класа. Запознахме се покрай една кампания в Пловдив преди години. След това разказа за страстта си към народните носии в книга за Родопите. Последваха две книги за села и туризъм, в които бяхме съавтори. Но тя не се свърта на едно място. Хващам я за малко в София след Коледа. В момента работи по нова книга за вдъхновяващи световни предприемачи. Обиколила е десет държави на четири континента в рамките на 2017 г. Предстоят ѝ още вълнуващи неща в Бразилия и Сомалия през тази зима. Обича да стои на топло и мрази снега. Това е Анна Пелова.

Разкажи ни по какво работиш сега?

Напоследък пътувам по света, за да се срещам с някои от най-брилянтните умове. Пиша книга за предприемачи, които променят нашия живот. Вдъхновявам се от тях и разказвам за моя път към тях. Книгата се казва “Founders and the underdog”. Идеята ми хрумна в едно споделено пространство за дигитални номади в Маями преди две години. Постепенно се избистри и сега вече работя по проекта, като дори съм продала в аванс над 250 бройки от книгата. Продължавам да пътувам малко на магия, търся издател, събирам и дарения на сайта greatnomad.com.

Какво научаваш от тези срещи?

На много от тези срещи търся отговор на това – кой е най-важният урок за парите, даден в десет минути. Докато бях в Сингапур, разбрах много за криптовалутите. Сега дори управлявам един малък бюджет и пробвам различни алгоритми. Само за седмица в началато натрупах капитал, за който в България трябва да работя два-три месеца. Това го разбрах от един инвеститор, който след това ми помогна да стартирам. Но това е във виртуалния свят. А що се отнася до реалния, харесвам опита на един индийски милиардер, който разработва продукт за здравословен начин на живот.

Как се запозна с него?

Това беше наглед случайна среща, която много ме промени. На конференция в Лисабон се запознах със съпругата му и така стана срещата с Навийн Джейн. Той живее близо до Сиатъл в САЩ. Съсед е с двама от най-богатите хора на планетата – Бил Гейтс и Джеф Безос. Често си гостуват и той се включва в техните благотворителни каузи. Но на мен ми допадна неговия начин да помага на хората чрез полезни и достъпни продукти за тяхното здраве. За мен той е социален предприемач в огромен мащаб.

Ти имаш сериозно отношение към нашия фолклор. Как се отнасят към националните си традиции големите предприемачи?

Честно казано не съм се замисляла върху това. Като цяло те са космополити, не се задържат на едно място и може би не се обвързват до такава степен с произхода си. И аз все повече мисля като тях, но пък си пазя и колекцията от български народни носии в гардероба ми в София. Може би това е добър въпрос, който мога да задавам на моите бъдещи срещи.

А каква е твоята зона на комфорт? Къде се чувстваш у дома?

Аз се определям като дигитален номад. Това са хора, които нямат дом, а имат по-скоро база. Нещо като базовите лагери за алпинистите. Моята база е между София и Бистрица. Когато имам нужда да се заредя, се прибирам в базата. Така, се чувстват и космическите предприемачи. За тях базата е Земята, всичко друго е цел за пътуване. Сега целта са Луната и Марс.

Звучи доста футуристично от човек, който пише и за българските села. Имаш ли планове да продължиш и в тази посока?

Двете книги за селата на България, които направихме, все още за мен са кауза. Аз се включих, за да помогна за тяхното възраждане. Може би все пак успяхме в тази насока. Сега имам друга страст, но въпреки това се връщам мислено и на село. Надявам се да открия и големи световни предприемачи на Балканите, а защо не и в някое родопско село. Технологиите вече позволяват да се работи от всяка точка на планетата, а криптовалутите дават тоталната свобода. Може би един ден дигиталните номади ще открият свободата си в България. Вече има такива примери от Банско, Чепеларе. Но аз самата съм градски човек и обичам мегаполисите. В някакъв момент бих искала да живея в някой от големите градове на Япония.


Кога ще видим новата ти книга за предприемачите на пазара?

Поставила съм си за цел да е готова до края на 2018 г. Вярвам, че ще бъде световен бестселър, затова я пиша на английски език. На този език говорят хората на бизнеса по света, това е универсалния език на парите и неограничените възможности. Но след това бих искала да я видя и на български. Още не съм намерила екип за българската книга. Ще търся добър преводач, сериозен редактор и най-вече стабилен издател. Това са нови предизвикателства пред мен, но искам първо да довърша планираните неща по проекта и да напиша книгата. В момента съм някъде по средата и вече усещам, че нещата се получават.

Довършваме си разговора на чаша вино в малка квартална пицария в Дианабад. Анна ми обяснява принципа на криптовалутите, как печели пари от тях, как се случват нещата. Тя се е превърнала в истински дигитален номад, който след празниците ще посети Бразилия и Сомалия. Но ще се връща пак и в базата си в България, защото човек тук наистина се зарежда.


Ако все пак искате да почувствате откъде тя черпи енергията си, прочетете нейните две книги за България, които издателство “Сиела” издаде:

http://ciela.bg/books/book/sela-i-turizm-posoki-za-pteshestviia-iz-blgariia/2442

Гавраил Гавраилов