Международният кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село“ се организира от читалище „Петър Парчевич-1927“ (Асеново). Той се провежда на 11 август 2018 (събота) в село Асеново, община Никопол. Кулинарният празник има конкурсна част и дегустации на ястия, приготвяни от банатските българи и от гостуващи участници от различни райони на България.

Очаква се за празника да дойдат шеф-готвачите Иван Манчев, Таньо Шишков, и телевизионният готвач и водещ Иван Звездев. Шеф Манчев и шеф Шишков бяха в екипа, който избра новите продукти „Родна стряха“ от кампанията на „Лидл“ – единият беше пушената банатска кълбъсъ от Асеново, която вече се произвежда в месокомбината в Ловеч и може да се купи в магазините от веригата. Оригиналният колбас се прави в домашни условия по стара семейна рецепта за пушена банатска свинска кълбъсъ, предадена от Мария Иванова. (на снимката горе)

Началото на фестивала е в 8.30 на площада в село Асеново с демонстрация на живо на банатското ястия „Паприкаш с пушена кълбъсъ“, а след това е състезанието „През сълзи към победа“ за рязане на лук.

Официалното откриване е в 9.00 часа, след което започва дегустацията за оценка на ястията. Конкурсите са в категории „Кухня без граници“, „Кулинарно вдъхновение“ и „Аз приготвих банатски вкусотии“. Разделът за „Кухня без граници“ представя национални ястия от различни държави и е посветен на “Годината на културното наследство – 2018”. Екипът на RuralBalkans.com също участва с ястия в кулинарния конкурс.

От 11 часа е състезанието „Кой изяде млякото“ за надяждане с кисело мляко.

В 11.30 часа в католически храм „Света Троица“ ще бъде отслужена празнична литургия. След това журито ще обяви наградените и ще започне фолклорна сцена с народни песни и танци.

Фестивалът е сред подкрепените от платформа АГОРА и част от програмата за празника на община Никопол, който се провежда от 10 до 12 август. В Асеново няма места за настаняване, най-близките са в Никопол и Плевен, като тези в Никопол са ограничени и се заемат рано заради Празника на града. Плевен е на 23 км, пътува се по хубав път. Вариант за нощувки има още в Белене и Свищов.

Село Асеново е основано през 1890 г. от българите, преселили се от град Винга (област Банат в Румъния). Те са потомци на бежанци от Чипровското въстание, избягали към Влашко веднага след разгрома на въстаниците, които по-късно се установяват в обезлюдената тогава област Темешварски Банат, със специални привилегии за тях от австрийската императрица Мария-Терезия. Винганци и асеновчани и до днес пазят старите си роднински и приятелски връзки.


На фестивала в Асеново ще има и други потомци на банатски българи – от Бърдарски геран, Гостиля и Драгомирово, които са потомци на католици-павликяни, избягали от Османската империя към Банат няколко десетилетия след чипровчани. Повече за банатските кулинарни традиции може да прочетете тук.

текст: Весела Николаева (гл.редактор на severozapazenabg.com)

Снимка: архив на читалището в село Асеново