Наглед съдбата на изоставените селски училища вълнува все по-малко българи. Но каква радост е за нас, когато видим някое старо училище да заживее втори живот! Такава е съдбата на “Бялото училище” в село Стоките. Почти като на шега, художникът Николай Панайотов го купил преди време с парите от една продадена картина. И пак така случайно година по-рано се озовал в двора му. Разбира се, той познава подстъпите на Балкана между Севлиево и Априлци, родът му е от този край. А в Севлиево се гордеят с мащабните мозайки и текстилната завеса в Дом на културата “Мара Белчева”, които той прави в началото на кариерата си. Николай Панайотов е и почетен гражданин на града. С началото на демократичните промени се озовава в Париж, където и сега активно развива таланта си.


Годините зад граница оформят мащабите на неговото мислене и създават усещане за космополитност. И такъв може би трябва да бъдеш, за да искаш с парите от една картина да купиш изоставено триетажно училище с 90 прозореца. И след това да можеш го ремонтираш, да го приспособиш за нов живот, да посрещаш там творци и гости. И пак да ти остане лично пространство за убежище след суетата на градските шумове. Когато разбрахме за Бялото училище, решихме да го посетим. А за Николай Панайотов вече бяхме чували покрай вдъхновяващата му работа като художник-сценограф на тетралогията опери от Вагнер “Пръстенът на нибелунга” в Софийската опера. И така между другото, на една артистична вечеря в Пловдив, получихме покана да го посетим в Балкана.


Село Стоките се намира покрай бреговете на река Росица. От Севлиево се отбива за Горна Росица – следват се табелите за пистата за мотобайк. След нея постепенно се навлиза в планината и започват завоите. Следва Батошево и Карамичевци. Пътят е живописен, има хубави вирове за риболов и летен плаж на реката, а в село Стоките пътят се разделя – навътре покрай реката има още няколко махали, и в другата посока е Априлци. “Бялото училище” е съвсем близо до центъра на Стоките, където има поща и голяма сграда на читалище. Само още два завоя и сте в неговия двор.


Този район не е съвсем туристически, макар и да има няколко къщи за гости, един малък хотел и симпатичен летен бивак за хипстъри, наречен Бедуин. Лично за нас най-интересното място е “Бялото училище”, защото там се потапяш в голямото изкуство. При него няма мода, сезони и опасност да бъде подминато. Стига да го осъзнаваш в целия му мащаб, защото то не се побира в рамки. Поне така го усетихме от хронологията на работите, за които ни разказва Николай Панайотов. Той постоянно експериментира с техниките, изразните средства, мащабите. И го прави с една детска лекота, сякаш следващия месец става на осем. Разбира се трябва да отдадем дължимото и на съпругата му Лариса, която има своя фин почерк в рисуването и в цялостния интериор на мястото. За съжаление не успяхме да се запознаем с нея, но пък “Бялото училище” е там и чака своите нови приятели.Когато трябва да се снимат работите на един световен автор, уважението е задължително. Аз не посмях да снимам всичко, а само една малка част, но все пак се спрях по-дълго време върху обектите от новата изложба на Николай Панайотов, под надслов “Обезглавяване”. Откриването ѝ е на 11 октомври 2019 г. в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Вълнуващо е да видиш как се подготвя една изложба, докато нещата изглеждат все още насипно, но и в своя естествен ред, намерили нова форма и съдържание. Повечето предмети са намерени сред вехториите преди ремонта на училището. Изненадващо е колко много смисъл може да има в старите вещи. Препоръчваме да си планирате посещение на Габрово до края на годината, за да видите тази знакова изложба, а защо не и за самото ѝ откриване. В крайна сметка някои от произведенията са и пророчески, но нека не разваляме удоволствието да се видят на живо.И накрая, няколко въпроса. Дали ще се възраждат нашите села? Дали ще има пак отворени училищни сгради? Ще има ли училищен звънец на входните им врати, както е в “Бялото училище”? Бихме искали да знаем правилните отговори. Поне засега училището в Стоките е място за култура, за работа и експерименти. И се надяваме така да бъде още дълго време, за да имаме поводи да се отправяме натам с вълнението да се видим със стопаните, създаващи уюта на това място. И един анонс – от 2020 г. Николай Панайотов започва да води майсторски класове със студенти от Нов български университет. В тях са планирани творчески ателиета – десет дни в “Бялото училище”, десет дни в ателието му в Париж и разбира се споделяне на безценен опит.

Комбинацията от висока култура, селски туризъм, хипстърия и алтернативен начин на живот могат да привличат нови гости и приятели по горното течение на река Росица. И да, отбивайте се до Батошевския мъжки манастир, колкото и да е стръмен пътят нагоре. Заслужава си!

текст: Гавраил Гавраилов, снимки: Гавраил Гавраилов, Николай Панайотов