Чипровските килими са част от световното културно наследство. Неотдавна умението бе вписано в списъка на ЮНЕСКО. Това не пречи то да продължава да бъде под заплаха от постепенно изчезване. За това си говорим с един от посланиците на това умение – Велика Стоева.


Тя е завършила икономика в УНСС. Занимава се с тъкане на килими откакто се помни. Включва се в семейната фирма “Чушкарчето” няколко години след основаването ѝ през 1998 г. В момента е управител и работи във фирмения магазин в София. Майка ѝ живее и работи в Чипровци, където има ателие. И двете с готовност дават уроци. Има много желаещи, но повечето се отказват бързо. Умението да се тъкат килими на вертикален стан изисква много време, за да се достигне до съвършенство. Времената вече са други, младите хора искат всичко тук и сега. Но Велика продължава да устоява на модерността и да бъде щастлива със себе си пред стана в магазина на ул. “Раковски” 38.


Основната цел на семейната им фирма е да представя чипровските килими в нова светлина. Следват се съвременните изисквания на пазара за удовлетворяване на всеки клиент. Така понякога класическите десени и мотиви се адаптират към нови модели, в търсене на подходящите тенденции в интериорния дизайн. Но няма как да се избяга от класиката. Това се вижда и в името на фирмата – “Чушкарчето”. То напомня за прадядото на Велика. В края на XIX век през лятото ходели да жънат по нивите край Чипровци. В жегата той все носел люти чушки и предлагал на всички да си взимат, за да се охлаждат на обедната импровизирана трапеза под някое дърво. Така се появил прякора му, който се превърнал в име на цялата им фамилия – Чушкареви.


Велика ни споделя и някои от тънкостите на умението да се тъче чипровски килим. Той е лек, тъче се от вълнена прежда и е много издръжлив. Тъче се на вертикален стан, което е много по-бавно, но и по-прецизно и красиво от хоризонталния. Всяка фигура на килимите носи символизъм, чието начало се крие назад във вековете. Най-стари са канатицата и карачката (или „черноока булка“), по-нови са „цвеке“, мотивите „пилета“, пролетна и есенна лоза, а сред най-новите са „бомби“, „саксийки“, „куфари“. Съчетаването на цветовете им трябва да е хармонично, да не е много шарено и прекалено ярко. Триъгълните мотиви са с много древна символика и символизират мъжа и жената, създаващи нов живот. В днешно време старата символика се е поизгубила и основно значение е придобил декоративния вид.

До края на XIX век боите са извличани само от природни багрила, затова и цветовете са били по-приглушени. По-късно навлизат синтетичните бои, но чипровчанки продължават да използват и природни багрила. Известните ни ярко червени килими са плод на засиленото им търсене в арабските страни от по-ново време. Багрените с природни бои килими не избеляват и могат да се ползват поколения наред. В Историческия музей в Чипровци са изложени образци от различни периоди. Впечатляващ е огромен чипровски килим, който стоял в богата къща в Свищов, преди да попадне в музея.

Повечето майсторки се учили от майки и баби и са предавали уменията в семейството. До неотдавна в Чипровци е имало и паралелка по килимарство, но днес тя е закрита. Това поставя опазването на занаята в опасност. Правени са неуспешни (и често неетични) опити изкуството на чипровския килим да се развива другаде, включително да се тъкат имитации. В оригиналните килими си личат поколенията опит и умения на майсторките. Търсене на килими има, но през посредници се продават доста по-скъпо, отколкото на място.



Докато си говорим за тези неща, Велика работи. Тъкането е много бавен процес, а снимането на ръцете ѝ се оказва трудна задача. Те не се спират, постоянно са в движение. Но все пак се получава нещо. А килимите, пътеките, чантите и другите приложни сувенири с чипровски мотиви са навсякъде в магазин “Чушкарчето”. Всеки месец има един конкретен килим с отстъпка, който може да видите тук.

Разговорът ни е дълъг и донякъде философски в края на една година, която носи известни надежди за бъдещето на българските занаяти. Поне с такова усещане оставам от споделената енергия с Велика Стоева. Ще устоим и на тези преломни времена. Вековната мъдрост на народа ни, скрита в символите на чипровските килими, е показателна за нашата сила.


текст: Гавраил Гавраилов
снимки: Тихомира Методиева – Тихич, Велика Стоева – личен архив