Омагьосваща природа, богата история, кулинарни приключения и нов имидж. Това са елементите на които ще заложи Open Vratsa (openvratsa.bg) – новата туристическа платформа на Враца, дело на екип от експерти, завърнали се да работят в родния си град, подкрепени от Община Враца в лицето на кмета на града Калин Каменов и Фондация „Америка за България“.

В сърцето на „Open Vratsa“ е едноименният уеб портал OpenVratsa.bg, чиято цел е да изпълнява няколко ключови функции едновременно – да информира за всички събития случващи се в града и региона, да е наръчник за най-интересните природни и културни забележителности. Също така, тя ще събира на едно място любопитни истории от миналото и настоящето, които напомнят за богатата история и съществена роля, която Враца е заемала още от времето на траките.

От периода на античността датира една изключителна археологическа находка – най-голямото съкровище, открито на територията на страната, намерено през 1986 година в с. Рогозен. В наши дни Рогозенското съкровище е изложено за посетители в Регионален исторически музей във Враца.

„Развитието на туризма сплотява общностите, като дава възможност на хора, групи и организации да работят заедно с бизнеса и правителството за разрешаване на важни за обществеността въпроси.“, споделят от Фондация „Америка за България“, чиято мисия в областта на „Културно-историческия и природен туризъм“ е чрез развитието на културни и природни обекти да подпомага местните общности да създават незабравими туристически преживявания, да подобряват своя имидж и да предлагат продуктите си на туристическите пазари.

„Този подход доказано сплотява и вдъхва живот на общностите и допринася за развитието на местната икономика.“, считат от Фондация „Америка за България“. От фондацията споделят за още една тяхна инициатива – конкурса за финансиране на проекти за развитие на туризма в Северозападна България, които да допринесат за популяризирането ѝ като привлекателна туристическа дестинация.

Екипът, създал Open Vratsa, се фокусира върху популяризирането на града чрез най-впечатляващите му забележителности, като пещерата „Леденика“, проходът „Вратцата“, водопадът „Скакля“, природен парк „Врачански Балкан“, къщата-музей на баба Илийца, паметникът на връх Околчица и атрактивни събития, като „Фолклорен събор Леденика“, „Фестивал на баницата“, „Музика в пещерата“ и други.

Вече е в процес на подготовка и вторият етап от развитието на Open Vratsa, който ще предложи нови продукти, услуги и преживявания свързани с кулинарен и винен туризъм, еко пътеки и утвърждаването на Враца като най-подходящото място за практикуване на екстремен туризъм – алпинизъм, планинско колоездене (Freeride и Trial), парапланеризъм, делтапланеризъм и други.