Традиционният Врачански панаир от няколко години има изцяло нов формат, който връща смисъла на неговото възникване преди 130 години. Есенният панаир е бил средище за продажба на узрялото грозде, постепенно на него идват все повече производители и занаятчии, които продават стоката си. Десетилетия по-късно, в ново време, панаирът беше западнал, с по-слаба посещаемост, предимно от търговци, които препродаваха евтини вносни продукти. Кметът Калин Каменов и екипът му решиха да го възобновят и вече трета година на Врачанския панаир се допускат само български производители и занаятчии, има обособена зона за хранене под контрола на Агенция по храните, а чалга-музиката е забранена за сметка на класика, рок, автентичен и обработен фолклор.

В тазгодишният форум участие ще вземат над сто производители, занаятчии и търговци от страната. В рамките на първите три дни ще се проведе фермерски събор, на който ще бъдат представени храни, напитки, билки и подправки, натурална козметика, бижута и аксесоари от естествени материали. Специални гости са производителите на уникалното българско зелено сирене от Черни Вит. Гостите на панаира ще имат възможността да опитат храни и напитки по специфична българска технология. Любителите на изкуствата и занаятите ще могат да се докоснат до произведения на майстори-занаятчии от цяла България. Всяка вечер читалищата от Община Враца ще предлагат за дегустация традиционни ястия от Врачанския край.

Тази година събитието ще продължи повече от обичайните три дни. Стартът е на 14 септември,когато „Фортисимо фест“ ще открие панаира. Концертът за класическа и фолклорна музика ще започне от 20 часа. Мястото е както предишните години – пред стадион „Христо Ботев“. „Фортисимо фест“ е създаден през 2010 от диригента Максим Ешкенази с единствена цел да покаже класическата музика и съвременни произведения пред широка публика. Финалното събитие е на 19 септември, когато сцената е поверена на ансамбъл “Българе”. Музикантите от група D2, рок легендата Йордан Караджов и други талантливи изпълнители ще веселят гостите в останалите панаирни вечери.

текст и снимки: Гавраил Гавраилов