Плевун е късче от рая в Източните Родопи. Намира се на юг от главния път, който свързва Ивайловград и Крумовград. Голямо село, с красиви каменни къщи и славна история, за която напомня паметника на Капитан Петко Войвода. Повод да бъдем там е научна експедиция, която ни среща с Георги Чобанов в неговата таханджийница. Ден по-късно го засичаме в Долно Луково, където пием по чаша вино в къщата на кметицата на селото. За нас е интересно да разберем какво го задържа далеч от големите градове.

Кога и как започна да отглеждаш сусам?

Израснал съм в село Плевун, моето родно село. Семейството ни отглежда сусам още от разпадането на ТКЗС-то, понеже преди това всички са били длъжни да предоставят личните си земи на кооператива. След разпадането на старата система дядо ми си връща наследствените земи и почва да отглежда по малко сусам.

Защо направихте таханджийницата?

За период от седем години живяхме с моята приятелка в Испания. През това време баща ми продължаваше да сее сусам, като се налагаше да му помагам финансово. Той се оплакваше, че при продажбата на сусама имало винаги подбиване на цената. Тогава реших да закупим старата селска таханджийница, която е била направена през 1933г. Така щяхме сами да произвеждаме този много полезен продукт. През годините, докато бях в Испания, майка ми се разболя и трябваше да се приберем в България. Тук на село няма много възможности за работа и затова решихме със спестените пари от Испания да реставрираме старата таханджийница. В началото регистрирахме фирма и започнахме ремонта, но беше малко трудно да постигнем европейските изисквания за производство и едновременно да запазим автентичността на технологията за сусамовия тахан.

Как минава вашето ежедневие?

Животът на село не е толкова лесен, колкото изглежда отстрани. В Плевун населението е предимно от възрастни хора. Всичко е много далече и за доста неща трябва да пътуваш. Ежедневието ми е малко претрупано, ако мога така да го нарека. Отглеждам сам сусама – като почнеш от засяването до прибирането. Освен това има производство на тахан, много документация, поръчки от клиенти, доставки. Почти нямам време за почивка, пък да не говорим за лекари. Хора за работа няма, понеже почти всички са пенсионери, а лекарите са много далеч.

Какви са традициите за производство на тахан при вас?

Ние правим тахана по стара технология, която е на поне два века. Сусамът е местен сорт, който се отглежда дълги години в района, понеже още по времето на социализма учените установяват, че района и почвата са подходящи за отглеждането му. Това е много трудоемък процес, който изисква предимно ръчен труд. Сусамът който ние засяваме е много по-богат на витамини и енергийна стойност, а като вкус е неповторим. Нито се тори, нито се пръска за болести или за треви, нито се полива, което намалява добива шест-седем пъти в сравнение с обикновения сусам. Добивите са под 50 кг. от декар, но качествата му са изключителни, вкуса е много по-добър – с две дума правим първокачествен сусамов тахан. В него няма консерванти и химическа обработка. Сусама се измива, изплаква се и след това се изпича във фурна на дърва, а смилането става в каменна мелница. След това директно се налива във буркани – това прави вкуса му неповторим.

Дали могат гостите на Плевун да ви посетят и да видят производствения процес?

Всеки, който има интерес да види процеса на производство, е добре дошъл и с радост ще го приемем. Много държа, това което съм казал, да го видят с очите си хората, понеже за жалост има много измами в България. След прибирането сусама се отвява и се пълни в чували за съхранение. Той може да се преработва целогодишно, стига да има достатъчно количество. Аз специално преработвам по-малко количество, за да има винаги пресен тахан.

Как може да се купува тахана?

Всеки, който има желание да си закупи тахан, може да се обади или да пише на фейсбук страницата ни (тук). До момента не е много разпространен по магазините, по простата причина, че когато мине през търговците, някои от тях слагат доста голяма надценка и става скъп. Другото е, че сме много далеч и трябва да се правят доставки, за които се иска време и транспорт. Най-добре е или да се обадиш, или да си поръчаш по фейсбук. Като моя съвет е, когато поръчват, да се организират повече приятели, за да не се оскъпи доставката. Работим с “Еконт” – ако си поръчаш от един до четири буркана, цената на доставката е една и съща.

Имате ли ваши любими рецепти, в които се ползва тахан?

Таханът е продукт, който може да се консумира директно и тогава е най полезен. Любимата ми рецепта е за бонбони от тахан. Тя е наша семейна – обичаме я много, а бонбоните се приготвят изцяло на ръка от нас. Рецепти има много, даже се продават цели книги, но при нас старите хора го разбиват в подсладена топла вода, а най-масово се разбива с мед.

За допълнителна информация посетете сайта на таханджийницата в Плевун (тук)