Последната седмица на месец август е време за размазване. Някои го практикуват на брега на морето, други сред борови гори на хладно. Но цялото това размазване води до появата на все повече боклуци. И докато ние приемаме, че август е отпускарски, природата ни напомня колко сме зависими от нея.

Тази година месец август е с най-високите температури, откакто се води подобна статистика. В моретата и океаните вече има цял нов пластмасов континент, а планинските езера постепенно изчезват за сметка на камари дамски превръзки и кенчета от бира. Какво следва оттук нататък е само в сферата на лошо написана научна фантастика. Но климатичните промени са факт и ние сме част от този проблем.


Последната седмица от август може да бъде и време за промяна. Поне така го виждат участниците в поредното чистене на високопланински територии, организирано от сдружение “За Земята”. През 2019 г. за чистене е избран популярен туристически маршрут в Родопите – любимата планина на българите, която е все по-уязвима за човешка намеса. И ако в миналото Родопите са били синоним на минна индустрия и високи заплати, дълги години след фалита на Горубсо хората в планината се опитват да намерят верния ритъм в синхрон с природата. Развитието на екологичен и селски туризъм е разумен избор, но как това се отразява на основния ресурс там – дивата природа?

“Чистене 2019” е поредната акция на “За Земята”. Тази кампания стартира преди 21 години и става все по-популярна. Включват се различни участници, които бързо образуват приятелска общност, докато чувалите с боклуци се трупат пред хижите. А хижарите помагат или поне се опитват да не пречат. Някои гледат с почуда, други си дават вид на еколози за няколко дни. В крайна сметка мисленето постепенно се променя, и все повече сме загрижени какво ще оставим на децата ни.


Маршрутът на чистенето в Родопите тази година включва три хижи, пътеките между тях и черните пътища, по които се стига до тях с транспорт. На хижа “Чаирски езера” боклуците бяха изненадващо малко, за разлика от хижа “Ледницата”, където се оказаха изненадващо много. Дори и на високо разположената хижа “Перелик” се събра доста отпадък, но като цяло впечатлението за Родопите е, че все още е сравнително чисто, а и местните хора се стараят да пазят. Явно те разбират какъв важен ресурс е чистата дива природа за местните общности и се опитват да я съхраняват. Като цяло се събраха над 600 чувала с боклуци и различни големи обекти като стари хладилници, части от верижни машини и електропроводи, и разбира се неизбежно гумите от леки коли и камиони.


Участниците през 2019 г. обикновено чистеха по няколко дни, като една част останаха за всичките осем дни от акцията. Всеки ден приблизително по 40-50 човека се хранеха на обяд и вечер от споделената трапеза. Като цяло повечето от тези стотина участници идваха за първи път в района на Триград, Мугла и Гела, което е и добра реклама за региона. За първа година толкова масирано бе участието на няколко големи IT компании с офиси в София, които имат практика да пускат своите служители да бъдат доброволци като част от работния им процес. Имаше разбира се и редовни участници, някои с опит от пет и повече почиствания през годините. Усеща се желание сред младежите да поемат щафетата от по-опитните организатори, което дава и надежда за дивата природа на България.


Изводите могат да бъдат само положителни. Лично за нашия екип това събитие е полезно, добре организирано и доста поучително. Радващо е, че местните общности се включват със съпричастност и материална подкрепа. Извозването на отпадъците е работа на местната власт, а за изхранването помощ идва от местни фирми и дарения от биопроизводители от цялата страна. Символична сума от 10 лв. на човек за участие в чистенето се събира за разходите по организацията на следващата акция през 2020 г. Повече за историята на тази кампания може да прочетете тук.

А какви са най-срещаните боклуци в планината? Традиционно това са опаковки от храни, напитки, хигиенни принадлежности и различни фрагменти от екипировка. За жалост създателите на малките незаконни сметища стават все по-изобретателни и се опитват да прикриват боклуците под растителна маса. Като не виждаме отпадъка, това не го прави безвреден за природата. Това трябва да не го забравяме и през септември, когато се организира голямата медийна кампания за почистване на България за един ден.


Преди всичко не замърсявайте, за останалото ще се погрижат нашите деца!

текст: Гавраил Гавраилов
снимки: Георги Велев, Ирена Цанкова, Гавраил Гавраилов