Много българи свързват Родопите като място за почивка, вкусна храна и гостопроемни домакини. Но в последните години планината се обезлюдява, виладжиите на много места са повече от местните хора, а традициите постепенно отмират. Така Родопите се превръщат в сезонна туристическа дестинация, а на големи празници селата са все по-пусти.

Каква приятна изненада бе за нас, че в края на юни 2022 г. в село Стойките откриха нов музей. Той е посветен на родопската каба гайда, която е не само символ на планината, но и под нейните звуци в космоса лети песента „Излел е Дельо Хайдутин“. Музеят на гайдата се намира в сградата на читалището на центъра на Стойките, създаден е изцяло с дарения на предмети, пари, материали и много часове доброволен труд.

Още с влизането човек попада в едно съвсем ново пространство. Музеят няма прозорци, но за сметка на това има прекрасно художествено оформление, дело на младият артист Диана Георгиева. Инициатор за създаването на музея е Мария Кисьова, която е снаха на легендарния Апостол Кисьов, чийто паметник е пред музея. Известен като създател на „100-те каба гайди“, той организира първото групово изпълнение на каба гайда през 1961 г., останало в историята на „Чудото на Рожен“. В негова памет през 2012 г. е направен опит за рекорд на книгата „Гинес“, когато 333 каба гайди звучат заедно. Подобни факти могат да се разберат в музея, като човек може да чуе, види, пипне и помирише гайдата.

Докато аз си говорих с уредника на музея и кметския наместник на селото, малкия Христо влезе в специално създадената звездна стая – малко затъмнено помещение, в което е пресъздадено звездното небе, звучи каба гайда, а гостът сяда на малко столче върху типичен козяк. Учудих се, че прекара там повече от четвърт час, явно му хареса. След като тръгнахме да се разхождахме нагоре по ливадите го попитах какво мисли за музея:

„Хареса ми, че гайдата свири на честотата на Земята, а именно 432 херца. И също, когато влязох в стаята, която е единствената по рода си в историята на музеите, се учудих колко интересно хрумване е. Стаята е черна и тя служи, за да разбере човек колко хубава мелодия има гайдата. Хареса ми, че тя е една от многото експонати на този прекрасен музей.В него са качествено разяснени детайлите на всички изложени артефакти.“

На мен пък ми хареса, че в Стойките има над 40 гайдари, на гайдарския събор в деня на откриването на музея са се събрали над 400 гайдари от цялата страна, а имената на тези 333 гайдари, попаднали в рекордите на Гинес са изписани върху парченца от ярешка коза около снимката на духовния патрон на музея на гайдите Апостол Кисьов.

Музеят на гайдите в Стойките все още няма уеб сайт, но вече е оборудван със стъклени витрини, табела и скоро се очаква да има рекламни брошури. Всичко се прави на мускули и с голямото желание хората в Родопите да бъдат все пак повече от гайдите.

Текст: Гавраил Гавраилов и Христо Гавраилов