Приятели, най-накрая се осмелих да публикувам моята книга!

След почти три години работа, на 13 март 2023 г. помолих за ISBN номер. Само след час от Националната библиотека ми върнаха положителен отговор и ето вече имаме нова книга в публичното пространство.

Книгата може да се изтегли свободно от линка тук:

ИМА ЛИ МЕГДАН за социалното предприемачество в България

Ето само увода на книгата:

“Замислих да напиша тази книга след публичната защита на дисертацията ми по социология. В средата на 2020 г. се изправих пред комисия, за да аргументирам изследването си. То бе свързано с развитието на социалното предприемачество в Родопите в първите години на XXI век. В книгата се опитвам да представя на малко по-разбираем език моята работа – теоретичната рамка и по-важните моменти от теренните ми наблюдения. Тя започна през пролетта на 2016 г. и продължи до началото на 2020 г. Внезапната поява на Ковид-19 малко отложи моето дипломиране, но пък ми даде време да отдъхна и да помисля как подобна криза се отразява върху дейността на социалните предприемачи в България.

Книгата обогатих и с примери от други мои проекти, които успях да реализирам като социален предприемач. Интересът ми към тази тема продължава да ме сблъсква с вдъхновяващи истории на ярки личности. Те търсят по-човешки измерения на сложните социални връзки, в които трябва да живеем. Подобни хора със забележителни лични истории често са главни герои в рубриката “Има ли мегдан” на Българското национално радио.

Идеята за тази рубрика се роди след среща с водещата на предаването за култура “Графити по въздуха” Светлана Дичева в Родопите. Няколко месеца по-късно тя ме покани да представя проекта си “Ръце и занаяти 2019” в нейното предаване. След интервюто тя ме предизвика да мисля като експерт и създател на съдържание. Така се озовах в екипа на “Хоризонт” и от началото на 2019 г. в националния радио ефир са ни гостували над 120 влиятелни личности, които се опитват да променят средата, в която живеем.

Може би най-забележителното ни интервю беше с Нобеловия лауреат за мир проф. Мухамад Юнус. Повод да го поканим през есента на 2021 година беше подетата от него инициатива ваксините срещу Ковид-19 да бъдат обявени за глобално благо под егидата на ООН. В онзи момент в България се наблюдаваше абсурдна ситуация – огромен излишък от ваксини и липса на желание да се използват. На този фон в Бангладеш едва 8% от населението беше ваксинирано, а вируса продължаваше да взима много жертви. Тогава в нашият разговор проф. Юнус сподели за стартиращата глобална инициатива “Клубове на трите нули”, базирана на неговата последна книга и подкрепена от фондация “Юнус Социален Бизнес”. Неизбежно подобни интервюта са повлияли за духа на книгата.

Различните кризи напоследък създадоха разнообразни трудности и ни изправиха пред нови предизвикателства. Това може би забави малко публикуването на книгата, но в момента тя е по-актуална отвсякога. За любителите на научни текстове първите единадесет глави ще бъдат интелектуално пътешествие във времето и пространството с фокус върху историята на предприемачеството. За интересните примери на социални предприемачи от реалния живот са предназначени следващите тринадесет глави. След всеки параграф съм посочил използваната към него литература и съм дал обяснителни бележки. Накрая има опит за кратко обобщение и прогнози за бъдещето.

Цялата информация в книгата е плод на научна, социална и активистка дейност в период от близо осем години. Желанието ми бе да огранича обема на текста до разумни граници, затова някои текстове от дисертацията не са налични тук, но пък съм добавил други неща, без които не виждам смисъл от това публикуване. За любителите на строго научни текстове самата дисертация може да бъде прочетена в Националната библиотека “Св.Св. Кирил и Методий” в София. На сайта на БНР пък има архив с излъчените в рубриката “Има ли мегдан” интервюта.

Заглавието на книгата поставя метафорично въпроса за нуждата от алтернативно действие. Във все по-уязвимия свят, в който сме принудени да живеем, необходимостта от социално предприемачество е неизбежна. Предстои да разберем дали има мегдан за това и в България.

Приятно четене!”