Годината 2020 ще се помни дълго. Всичко навсякъде замря, злото наречено “пандемия” дойде и се настани трайно сред нас. И може би всичко започна от безпрецедентното отменяне на празника Сурва в Перник. Така и не успяхме да изгоним злите сили. Но пък остана Кукерландия в Ямбол. В последните дни на февруари се отправям натам по покана на любезните домакини от града покрай река Тунджа.


Маскарадът започва своята история през 2000 г. С всяка следваща година нарастват участниците и публикава се увеличава. През последните години “Кукерландия” се превръща в международен маскараден фестивал. За първи път през 2019 г. в област Ямбол той е дублиран от фестивал, наречен “Кукериада”. Но през 2020 г. двата празника са обединени в един, така двете общини Ямбол и Тунджа оптимизират ресурси и си подават символично ръка.


Програмата на “Кукерландия 2020” включва не само дефиле на кукери, но и съпровождащи събития, сред които оперетна вечер, представяне на юбилейна монета на БНБ по темата “кукери”, методична конференция за кукерите в Тракия, детски работилници за кукерски маски. За съжаление заради започналите в края на февруари предпазни мерки срещу заразата от коронавирус, повечето събития на закрито се отменяха пред очите на гостите, но поне фестивалното дефиле и специално изградения “Кукер град” в градския парк на Ямбол не бяха разтурени преждевременно.

Подобно масово събитие изисква сериозна организация. За това се грижи екипът на Културно-информационен център “Безистена”. Старото търговско сърце на Ямбол в последните години е превърнато във впечатляващ туристически обект, който все още не е достатъчно популярен сред широката публика в страната. А хората, които развиват туризма в Ямбол и региона заслужават повече внимание. Самият град е много топъл, ведър и усмихнат. В годините на икономическа криза младите хора вече са го напуснали и няма сериозна индустрия, което води до чист въздух и много алтернативни възможности. Централната улица е основно ремонтирана, а животът като цяло е на открито. Сред новите придобивки на Ямбол са и няколко хиляди пейки, които примамват да поседнеш под сенките на дърветата около Безистена, Театъра, Читалището и Общината.Когато кукерите дефилират човек трудно стои мирен по пейките. Откриващата вечер на Кукерландия изведнъж събра хиляди хора на центъра. Получи се много мил градски празник, на моменти дори задушевен. Ямболии са много гостоприемни, а кукерските традиции очевидно се предават и през поколенията. Дефилето дава възможност не само за интересни снимки, но и за разговори. Хората в града обичат да си бъбрят с непознати. Малкият Денис от село Кабиле ни показва лицето си, момичетата от ямболско училище подготвят костюмите си, батковците от Чарган се готвят за своята изява. Всичко е много приятелско и празнично. Има дори жива камила, която води шествието на участниците по пътя към градския парк.

Официалното откриване на празника е на специално изградена сцена до спортната зала. За вкусната местна храна няма да споделяме в детайли, човек трябва да отиде и да опита. И всички се надяваме “Кукерландия 2021” да бъде отново така добре организирана от същия екип, който се грижи за културата и туризма в община Ямбол. И да го преборим този упорит вирус!