За поредна година Белоградчик привлича през лятото любителите на високата култура. Фестивалът “Опера на върховете” е кулминацията в културния афиш на Софийската опера. Билетите традиционно свършват бързо, така че побързайте. Но в магичната Турлакия има и други интересни места, които могат да уплътнят вашия престой.

Всички знаем за крепостта „Калето“ и за Белоградчишките скали. За мнозина туристи с това се изчерпват забележителностите и така и не стигат до другите места, което е голяма грешка. Тук ви представяме няколко по-слабо познати обекти, които може да разгледате. За описанието им ни помогна Кирил Кирилов от Археологическото дружество в Белоградчик.


Пещера „Венеца“ се намира в старото село Орешец, разположено на 3 км от Гара Орешец и на 15 км от Белоградчик. При пещерата има обширен автомобилен паркинг, където трябва да оставите превозното си средство. От паркинга до пещерата се стига пеша. Там са създадени всички удобства – пейки и беседка за чакащите, диспенсер за вода в посетителския център, тоалетни. През летния сезон до входа работи и каравана за закуски и напитки. Имайте предвид, че поради особеностите на пещерата в нея влизат групи с размер до 25 души. Останалите отвън чакат да излезе групата, която в момента е в пещерата, за да я посетят. Това отнема около 40 минути.

Пещера „Магура“ се намира на 27 км от Белоградчик. Посещението на пещерата има следните особености: пещерата е проходна – входът ѝ е от едната страна на Рабишката могила, а изходът е от другата. Като излезете на изхода, трябва да изминете около 2 км, за да стигнете до превозното си средство. През летния сезон на изхода чака туристическо влакче или се върви пеша.

„Магура“ е най-голямата благоустроена пещера в България – преходът през нея е 2,5 км и без разглеждане на рисунките отнема около час. В пещерата е студено и поради високата влажност и лекото течение студът се усеща силно. Подгответе се с топли дрехи. В пещерата се влиза на кръгъл час. Няма ограничение за размера на групите. Ако изпуснете едната група, трябва да чакате следващия кръгъл час. Праисторическите рисунки се намират в отделна галерия в пещерата. Посещението на пещерата се заплаща отделно от посещението на рисунките. За да посетите и рисунките, нужно е изрично да кажете това на касата и да заплатите допълнителния билет. Може и да изглежда като несправедливост, но имайте предвид, че в световен мащаб това са единствените праисторически пещерни рисунки, които изобщо по някакъв начин е възможно да бъдат посетени свободно, така че цената е разумна. В програмата на оперния фестивал са предвидени представления вътре в пещерата, проверете за тях допълнително!

Пещера „Лепеница“ се намира сред Белоградчишките скали, на около 4 км от град Белоградчик. Тя не е туристически обект, но е отворена и се посещава на собствена отговорност. Там важат всички въведени ограничения за къмпингуване, палене на огън и други. До пещерата може да се стигне по екопътека „Лепеница“, тръгваща от площада на града. От там трябва да минете по „Алеята на здравето“ и да стигнете в края ѝ, където следвате маркировката и след около един час сте на входа на пещерата.


“Червената църква” в Боровица се намира на около 2 км над центъра на селото. Там има табелки, които показват на къде да поемете. Стига се и се намира лесно. На центъра на селото има хранителен магазин, голям асфалтиран площад и сградата на кметството. Право срещу кметството и площада се намира автобусна спирка и зад нея косо тръгва път. Той води към „Червената църква“ и Боров камък. В селото се намира едноименната винарска изба, която може да посетите за винен тур или дегустация.


Църквата на село Върбово, която е отворена за посещения след повече от 70 години прекъсване. Старият храм „Св. Йоан Кръстител“ е строен преди повече от четири века. Точната година на изграждането му е изгубена, възможно е тя да е още по-назад във времето. За толкова векове храмът е изключително добре съхранен. Първите записани данни са от 1600 г., а през 1652 г. е бил изографисан. Отвън църквата е ниска, полу-вкопана и отдалеч не прави впечатление. Такова строителство е типично за първите векове на османската власт.

Върбово е в община Чупрене, намира се на 15 км от Белоградчик. Наблизо се провежда и международния събор на прохода „Кадъ Боаз“ около Илинден. Типичната местна кухня е основно без месо – бел муж, сирене и кисело мляко, зелении, пълнени чушки с боб, ястия с тиква, със сушени чушки, сладка от горски плодове, пчелен мед и много люта турлашка ракия.

В района на Белоградчишките скали можете да видите още интересни обекти – тракийското скално светилище „Чачин камък“, феноменът „Тръбите“, Лепенишката звездна карта, Скалата на Богинята-Майка, новооткритото светилище „Маркашница 3“, както и да изминете множество пътеки с впечатляващи гледки. Скалите се разпростират на 80 квадратни километра – може да направите поход сами или да потърсите помощта на местен водач.

За програмата на фестивала “Опера на върховете” може да прочетете тук.

Използвани са текстове от severozapazenabg.com

снимки: Тихомира Методиева, Иван Миладинов, Михаил Михов