Първите впечатления са най-трайни. Помня първата ни среща с Михаил – на туристически форум в Добрич. Изнесе интересна лекция, изглеждаше улегнал и сериозен. По-нататък се сприятелихме и имаме зад гърба си общи проекти. Мишо винаги изглежда някак сериозен, роден за водач. Всъщност в началото това за него е било хоби, което превърнал в професия. Има диплома за планински водач от асоциация “Планини и хора”. Напоследък води доста групи с туристи, предимно чужденци. Но понякога обича да организира приключения и за удоволствие – за своите приятели и познати.

Живее в Русе и там работи по различни инициативи, свързани с развитието на Дунавския регион като устойчива туристическа дестинация. Заедно с туристическо дружество “Приста” работи по проека „Заедно за Дунавските острови“, в който доброволци достигат по вода до избрани Дунавски острови и ги почистват от твърди отпадъци. По този начин те научават и за биоразнообразието в реката. Като част от подобен проект са разработени велосипедни маршрути в партньорство със сдружение “Вело Русе”. Те са събрани в актуална карта за Русенска област, с основен акцент към Евровело 6 – европейския речен велосипеден маршрут.

Мишо обича да пътува, да снима и след това да разказва. Има чудесни текстове в различни книги за пътувания, а всяка негова публична лекция е удоволствие за слушателите. Той е запален природозащитник, участник и организатор на природозащитни кампании, граждански протести и информационни кампании. Все още си спомням ярко моето участие в едно почистване на пътеките в природен парк “Русенски Лом” преди няколко години. За Мишо подобни проекти са голямо изпитание, защото финансирането по тях е символично, а нужната енергия за организиране и провеждане са огромни. Но той обича природата и го прави с ентусиазъм.

Една от последните инициативи, в която участва, е “Умна Раница”. Това е кампания за разумно и отговорно планинарство, ориентирано към устойчиво ползване на водните ресурси, отговорно отношението към отпадъците по хижите, и подкрепа към хижарите.

И след всички тези ангажименти на Мишо му остава време и за най-сладката му роля в живота със съпругата си Весела и техния малък син Васил. Заедно прекарват времето си между Русе и село Червен, където от няколко години имат къща и полагат сериозни усилия да бъдат там колкото се може по-често. Мечтата на Мишо е да посреща гости, да отдава колелета и каяци под наем, да води групи в района на Ломовете, по Дунав и планините. И упорито работи в тази посока, а приятелите му се радват и помагат кой с каквото може. Предстои му и участие в нов проект за книга, в която да разкаже за непознатите кътчета около река Дунав.

Гавраил Гавраилов