Совалковата дантелата с памучни конци възниква през Ренесанса в Северна Италия. У нас е привнесена от белгийския град Брюж в началото на XX век. Името ѝ идва от Калофер, където е разкрито първото училище в България. След време подобно училище има и в град Елена. В периода на комунизма изкуството е припознато като буржоазно и се превръща в надомно занимание за сръчните жени. Водещ център на дантелата в момента е Карлово, където работят надомно много жени. Но и в Калофер не се дават, там функционира център за работа с дантела, а в училището на града има такъв свободно избираме предмет. Организира се и фестивал на дантелата, който вече има двадесет издания.


Тези и много други любопитни факти разбираме от фината жена, с която пием кафе в Стария град на Пловдив. Разбрахме за уроците по калоферска дантела на Надежда Атанасова от плакат, залепен в Етнографският музей на града. Тя се изненада, че искаме да правим интервю с нея, още повече да снимаме ръцете ѝ. Малко импровизирано оформихме ателие на маса в двора и докато изпием по едно кафе, разбрахме доста неща. Пловдив има тази магия – град, който си споделя тайните, докато се носят аромати на кафе.



Надежда има друга професия, но вече от над четвърт век се занимава с калоферска дантела. Тази дейност не е тежка, може да се върши надомно, а в нейния случай ѝ помага да поддържа добра форма. Тя се оплаква от хронично заболяване на белите дробове и не може да се занимава с по-тежка работа. Оплаква се от мръсния въздух в Пловдив, което според нея става все по-сериозен проблем.

В кратък период от годината води уроци на няколко жени, но това не е устойчиво. Явно този занаят изисква търпение и постоянство. Тя самата се запалила от придобилата вече легендарен статут майстор Пенка Опева от Карлово. Навремето била възхитена от дантелите, които майсторката правела за сценичните костюми на оперната прима Гена Димитрова. Но сега такива големи поръчки вече няма.



Надежда се е насочила към изработката на малки изящни творби, които могат да се продават бързо. Надява се на сувенирни магазинчета в Капана, както и на поръчки он-лайн. Ние сме възхитени от красивите коледни картички, които тя изработва. Цените им са неразумно ниски, но винаги може да се предоговори нещо в полза на труда и усилията на майстора. За повече подробности вижте тук.

текст: Гавраил Гавраилов, снимки: Тихомира Методиева – Тихич