Русенското село Нисово е едно от най-живописните в каньоните на Поломието. Разположено е близо до водослива на реките Бели и Мали Лом, на около 30 километра от областния център Русе. Много са посоките, по които може да се поеме оттук към различни опознавателни маршрути, красиви пейзажи и приключения. Селото е естествен център на природен парк Русенски Лом. А идеална изходна точка за всеки един такъв преход е посещение на местната винарска изба, намираща се в самия център на Нисово.

Лозята на изба “Нисово” са на около половин час пеша от нея, в средата на див и главозамайващ пейзаж, обградени от рибарници и отвесни скали. Рибарниците са и едно от най-вероятните места за среща с черния щъркел – символа на Природен парк Русенски лом. По пътя за рибарниците и лозята, маршрутът преминава през старо християнско гробище, с не съвсем добре изяснена история, но с интересни знаци по надгробните камъни и кръстове, често определяни като тамплиерски.


В това екологично чисто и все още недокоснато от урбанизма кътче на България се произвежда качествено вино. Избата е специално проектирана за производство на квалитетни бели вина, червени вина и розета. Разполага с лаборатория, ферментационен и бутилиращ цех, както и две дегустационни зали. Избеното помещение се намира под земята и е с площ от 500 кв/м. Температурата в избата се поддържа в оптимални нива за правилното съхранение на бъчвите и виното. Оборудването е последна дума на технологията във винарската индустрия.

За да се контролира в най-голяма степен качеството на вината, е осигурен напълно затворен цикъл на производство – от гроздето в лозята до бутилирането на вината. За отлежаване се използват френски дъбови бъчви, които деликатно омекотяват и трайно допълват вкуса на виното. Там то отлежава от половин до една година. При запечатването на бутилките се използват тапи от натурален португалски корк. Виното се произвежда от грозде, отглеждано в 45 хка собствени лозя, разположени в Поломието. Водещите серии марки на избата са Rigid elm и Horse valley. Препоръчваме да опитате вино от сортовете совиньон блан и каберне фран.


При туристическа обиколка на избата може да получите подробна информация за производствения процес. Може да участвате в дегустация, както и да закупите вино. В селото има възможности за настаняване в семеен хотел “Черен щъркел”. Наблизо е разположен и посетителският център на Природен парк Русенски лом – “Природозащитен комплекс Ломовете”. От него може да се предприеме пешеходна или вело-разходка в каньона на река Мали лом към Нисовските скални манастири (3 часа отиване и връщане пеша). На Малкия Нисовски манастир е изградена екстремна пътека от типа Виа Ферата, за преминаване по която е нужна алпийска осигуровка. По-интересен и впечатляващ обаче е Големият Нисовски манастир, намиращ се на диво място над широка поляна в голям и просторен меандър на реката.

Възможностите за вело-туризъм около Нисово са изключителни. За желаещите да се движат на две гуми само по асфалт, по малки и живописни пътища без трафик, препоръчваме разходка към средновековния град Червен, село Сваленик и връщане в Нисово през гора Батаклията (около 40 км, 5-6 часа). За почитателите на черни пътища и по-диви пътеки – препоръчваме каране към Нисовските манастири и Ивановските скални църкви. Какво по-хубаво от пикник край реката с приятели и бутилка чудесно вино от местен производител!

Изба Нисово, ул. „Св. св. Кирил и Методий” 1,
село Нисово, община Иваново
тел.: +359 887 858 055
e-mail: office@wineunion.com; sales@wineunion.com
wineunion.eu

Туристическа обиколка на избата и организиране на дегустация става след заявка няколко дни предварително!
За повече информация вижте тук