Когато говорим за голямо кино, всеки си представя различни неща. Когато говорим за Ново село, имаме цели девет обекта с това име в България. Когато говорим за кич, всички разбираме всичко. И никой не разбира нищо. Така е било, така и ще бъде.


Но да си дойдем на думата. В седмицата на световната премиера на филма NOVO SELO заостряме внимание върху мястото, където е заснет този брутален шедьовър. Въпросното Ново село се намира в съседство със столицата на лютеницата, недалеч от спа столицата на Балканите и съвсем близо до сегашната културна столица на Европа. Накратко – Ново село е на пъпа на Тракия, там където е била столицата на бесите Бесапара. Над селото започват известните в цял свят Бесапарски ридове, сред които е издигнат в изблик на мощен самодеен кич “Музей на сътворението”.

Зад този смущаващ за здравия разум проект се крие немалка доза селски реализъм. Дългогодишният кмет Тодор Атанасов (познат сред съселяните си и като Тошо Вечния) решава да сложи Ново село на световната туристическа карта. И се започва едно лудо препускане сред времето и пространството. Накрая все пак се стига до Съвремието, което обаче е размито в минало и бъдеще. Интересното тепърва предстои.

Световната премиера на филмът NOVO SELO е ден след празника на Съединението в Пловдив. Датата 7 септември е избрана нарочно – това е рождения ден на Тато. Кариерата на кмета на Ново село е започнала по негово време и както изглежда тази есен ще му е последната на този пост. Но нека му пожелаем крепко здраве и още дълго да популяризира световната столица на кича като част от визитката на българския туризъм.


Във филма NOVO SELO се разказва, какво за бога, е предизвикало появата на този кич, анализира се дали има извънземни и как начисляват импулси по електромерите в Ново село. И най-важното – наистина ли Тодор Александров е близнак на Стефан Данаилов? Има и втора сюжетна линия – симпатична двойка първобитни младежи се опитват да оцеляват в сложния свят, докато наоколо кипи стремеж за постигане на идеалния кич. Филмът завършва с малък бонус – сцени от банкета, даден от Тодор Александров след предпремиерата на филма в Ново село. По тактически причини въпросният банкет е даден в съседната столица на лютеницата, но на грамотите за екипа пише “почетни селяни на Ново село”.


Кой се крие зад филма NOVO SELO? Режисьор е известния български художник Димитър Шопов, познат и като Милош Гавазов. Двойката неандерталци играят Инди Калисарес и Д.Д. (Деница Даринова с номинация за наградата “Стоян Камбарев”). Идеята за филма е на Вера Млечевска и Димитър Шопов, а оператор е Кирил Проданов. Музиката е на Трифон Ташев, а специалните ефекти са дело на братята Иван и Вълко Чобанови.


Така да се каже филмът живее втори живот, и се очаква с огромен интерес. Ако се вярва на вестника, който излиза в Ново село, той вече е показван в Ню Йорк и Венеция, но сега му предстои най-сетне световна премиера в Пловдив. Какво по-хубаво от това на рождения ден на Тато да гледаме филм за световната столица на кича в европейската столица на културата.

Повече за премиерата на филма може да прочетете тук.

“Музей на сътворението” в Ново село работи всеки ден без Тодоровден. Тогава кметът Тодор Атанасов празнува имен ден и организира кушия там. Вход свободен.

Музеят се намира в околностите на Ново село, близо до пътя Пловдив-Пещера. Вижда се отдалеч – следете за надпис на хълма в стил “Холивуд”, динозаври, ракети и извънземни. За по-чувствителните е нужно хапче против кич, истеричен смях също помага.

За филма може да прочетете и в текста “Ново кино”, в книгата “Села и туризъм”