За поредна година в средата на месец юни, в община Крушари се организира големия кулинарен фестивал на Добруджа. В десетото юбилейно издание могат да се включат всички запалени кулинари, които отговарят на условията за участие.


Празникът на гърнетата има конкурсен характер. Право на участие имат всички, които са съхранили стари рецепти на автентични добруджански ястия – чорби, печива, варива, салати, сладкиши, пити, погачи, баници. Специализирано жури от професионални кулинари оценява предоставената кулинарна продукция. Критериите за оценка на журито са свързани със степента на автентичност на ястието, оригиналност на рецептата, изобретателност на аранжировката.

След приключване на дегустацията, всички представени ястия могат да бъдат предложени за дегустация на гостите на кулинарния празник. Участниците имат право сами да изберат вида на представеното ястие – чорба, салата, сладкиши, тестени продукти, печива. Задължително условие е, приготвеното ястие да бъде представено в глинен съд, чугунен тиган, глинен сач, керамично гърне, чувен или тава. Няма ограничения за вида на ястието и броя, с които един участник се представя.

Всяко ястие трябва да е придружено с писмено наименование /етикет/, както и да е описана рецептата, по която е приготвено!

На конкурса „Бучни пръчка, пий вино” майстори-винари могат да представят своята продукция – вино и ракия. Предложените напитки трябва да бъдат произведени само от местни добруджански сортове.

Участието с ястие не е задължително, важно е да носите доброто си настроение. Всеки празник има нужда и от публика, не му мислете много!

Място на провеждане – местност Текето – до село Александрия в община Крушари – на 45 км от Добрич, на 60 км от Силистра, на 90 км от Варна.


Кога : на 16 юни 2018 г /събота/

Начало на кулинарния конкурс в 10.00 часа. Награждаване и дегустация след 12.00 часа.


В района могат да се разгледат останките от най-старите скални манастири в Европа, както и античната крепост Залдапа.

Повече подробности за това прочетете тук.