За шестнадесети път в сърцето на Средните Родопи се събират почитатели на хубавата храна от цялата страна. Няколко хиляди посетители, гости и туристи, почитатели на традиционния сорт фасул и красотата на планината през есента, имат възможност да опитат най-доброто от храната на местните хора.


За първи път празникът е организиран през ноември 2003 г. Целта му е да популяризира традиционния начин на отглеждане на знаковия за селото едър фасул (фасульовица), придобил известност като „Смилянски фасул“. Към есента на 2018 г., запазеното словесно наименование и регистрирания географски произход обхващат три разновидности на едрия салатен фасул (фасульовица) и три на дребния фасул, с приложим географски обхват селищата от района на Горното поречие на река Арда.


За да се гарантира качеството на продукта с това наименование и да се пребори с нелоялната конкуренция на пазара, произведеният в този район фасул се продава с етикети в два графични варианта (за едрия и за дребния смилянски фасул). Те са изработени от “Частната земеделска взаимо-спомогателна кооперация – Смилян”, притежаваща запазеният знак. Той е изработен от художника проф. Серезлиев, жител на съседното село Чокманово.

В деня на “Празника на Смилянския фасул” всички гости и жители на селото могат да похапнат безплатно натурален, екологично чист и приготвен по специална местна рецепта смилянски фасул, както и от приготвените за курбана месни ястия. Фасулът, необходим за приготвянето на фасул-чорбата, предлагана безплатно на празника, се дарява от жителите на селото, а кметството координира дарителската кампания, приготвянето му и организира обслужването на гостите.


Местните таланти от самодейните групи при Народно читалище „Проф. Ас. Златаров – 1927“ – с. Смилян ще се погрижат за доброто настроение на публиката с музикално-хумористична програма, посветена отново на прочутия местен фасул. Изпълненията на мъжка фолклорна група „Виденица“ от село Змеица и на женска група за автентичен фолклор от град Априлци също ще допринесат за доброто настроение на гостите на празника. За най-малките участници пък са „Игрите на фасула“ – в тях те ще мерят бързина, сръчност и точен мерник.

През 2018 г. “Празник на Смилянския фасул” се провежда на 27 октомври /събота/, със следната програма:

10.00-10.30 ч. – Откриване със залп на фасулевото топче пред входа Читалището и старт на шестото издание на планинското бягане „Смилянски фасул“.
10.30–13.00 ч.- Разглеждане на щандовете на производителите, участници в конкурса „Най-атрактивно аранжиран щанд на производител на Смилянски фасул” и на работите на участниците в конкурс „Пано от Смилянски фасул“.
12.00 ч. – Разглеждане на ястията, участващи в конкурса, изложени в зала 2 на Посетителски информационен център – Смилян; Дегустация на ястията – до изчерпване на наличностите.
12.00–12.30 ч.- „Игрите на фасула“ – забавни състезания за най-малките участници.
13.00- 14.00 ч. – Музикално-хумористична програма (в салона на читалището).
14.00 – 14.30 ч. – Награждаване на победителите от конкурсите и на победителите в състезанието по планинско бягане.

За допълнителна информация може да прочетете тук.