Отглеждането на Смилянски фасул не е просто земеделска работа, изискват се търпение, грижа и обич. В планината нивите са неравни и стръмни, а растението е претенциозно и се увива. Затова още от есента стопаните трябва да наберат коловете, по които ще започне да се издига фасула. Засаждането обикновено се прави на пролет между Гергьовден и края на май.

Фасула харесва пространство и въздух, да диша, а когато цъфне и да се кипри от високо – белите и червени цветове да се виждат, да не остава скрита тази красота. Когато цветът завърже, тежките фасулеви капици като бижута окичват коловете и със зреенето променят цвета си от зелено в златисто жълто-кафяво. Вкусът, казват, че е неповторим, не могат да го постигнат нито в Китай, нито в Египет, от където в големите търговски вериги ви предлагат уж „смилянски фасул“.

Местното „злато“ смилянци почитат с ежегоден “Празник на Смилянския фасул”. За първи път той се организира през 2003 г. и така до днес конкурсите за производител, най-вкусно ястие и най-оригинално пано от фасул са неизменна част от честванията. Отделно има музикално-хумористична програма и безплатна фасул-чорба за всеки гост и жител на селото. От 2013 г., в деня на празника селото домакинства и кръг от националния шампионат по планинско бягане – смилянския фасул е предпочитана храна за енергия и сила от младите лекоатлети на България.

През 2017 г. “Празник на Смилянския фасул” се провежда на 28 октомври /събота/

Програма за деня:

10.30 ч. – Откриване със залп на фасулевото топче пред входа Читалището и старт на V-то издание на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул“

11.00 ч.–13.30 ч.- Разглеждане на щандовете на производителите, участници в конкурса „Най-атрактивно аранжиран щанд на производител на Смилянски фасул” и на работите на участниците в конкурс „Пано от Смилянски фасул“.

11.30 ч. – 12.30 ч. – Музикално-хумористична програма – салон на читалището

12.00 ч. – Дегустация на ястията, участващи в конкурса „Ястия от Смилянски фасул”.

12.30 ч. – Награждаване на победителите от конкурсите.

13.00 ч. – Награждаване на победителите в състезанието по планинско бягане“


14.00 ч. – 17.00 ч. – Веселие с музиката на „Виевската група“ в парковото пространство пред кметството.

Текст и снимки : Илия Годев /секретар на Народно Читалище “Проф. Асен Златаров – 1927” село Смилян/