Българите рядко сме обединени около едно мнение. Дискутираме разпалено по всяка тема. Ние сме индивидуалисти, обичаме свободата, обичаме да се чувстваме независими. Векове наред сме били поставяни извън тази свобода и тогава погледът ни е бил отправян на север. Там сме я търсели – отвъд Дунав.

За нас Дунав винаги е била повече емоция, отколкото разум. По водите ѝ са плавали завоеватели, революционери, търговци и емигранти. Край бреговете ѝ са построени градовете, донесли европейската ни култура. Дунавска България днес има много за преоткриване – тракийско и римско наследство, защитени територии и биоразнообразие, оперни фестивали, театри, манастири и храмове, вино и храна, вело и екстремен туризъм…

Искахме да разкажем за всичко това на повече хора. Започнахме от Северозапада, където гледахме опера под Белоградчишките скали, опитахме храната на турлаците и власите, летяхме с балон, влизахме в пещери, а вечерите пиехме гъмза и други местни сортове вино, които не те напиват, а само те опияняват.


Гостувахме и на банатските българи, запазили българското си самосъзнание и стремежа си към независимост над 200 години далеч от родните места. Все още има места, където животът е красив, хората са учтиви и усмихнати, а традициите се почитат. Едно такова място е столицата на банатчани – Бърдарски геран.

От Видин през Оряхово, Свищов и Русе, чак до Тутракан и Силистра – навсякъде се спирахме, за да поспрем за малко и времето. Да усетим омагьосването на възраждащия се някогашен блясък. Отбихме се и през местата, свързани от векове с голямата река – Чипровци, Враца, Ловеч, Павликени, Разград.


Спуснахме се с каяк до Дунавските пясъчни острови, за да наблюдаваме пеликани и морски орли. Правихме си кратки разходки в околностите на градове и села сред съхранена природа и необятни гледки. И през цялото това време жадувахме да споделим тази емоция с повече хора.


И ето, че всичко това вече е събрано на едно място – “От Балкана до Дунав”.

Книгата е написана с много любов и след дълги пътешествия. Ако на моменти ви се струва емоционална и пристрастна – такава си е.

Дунавска България е любов от пръв поглед и за цял живот.

Нека я преоткрием заедно!

МОЖЕ ДА ЗАЯВИТЕ ВАШАТА КНИГА ТУК