Селски и екологичен туризъм в планините на Северна Гърция – това звучи малко апокрифно в ушите на повечето българи. Но в северните гръцки планини на границата с Албания и Северна Македония природата е създала система от езера, които са магнит за много редки видове птици и риби. Малкото Преспанско езеро е рай за пеликаните, които го предпочитат като място за гнездене. Голямото Преспанско езеро от 2018 г. се свързва с подписването на договора за приятелство между Гърция и Северна Македония в селището Псарадес. Двете езера са свързани чрез сложна система от шлюзове, направени с цел да се управляват все по-оскъдните водни запаси на района. Цялото това биоразнообразие е под защитата на Национален парк Преспес, създаден през 2000 г.

В чудесно оформен посетителски-информационен център на брега на малкото езеро, гостите на района могат да чуят първоначална беседа, инструкции и насоки за възможностите, които Преспес предоставя. Първата от тях е да се премине пеша през понтонния мост до остров Агиос Ахилиос, където има останки от пет средновековни църкви. Най-важна за българите е тази, изградена от Цар Самуил. След като взима в свои ръце управлението на Лариса, той премества мощите на покровителя на града Св. Ахилиос в специално изградена за това едноименна базилика на острова в езерото. След смъртта на Самуил, той е погребан в тази църква. Сега на Агиос Ахилиос има малко селце, работи и самобитна таверна с оформление от художествени произведения на съвременни автори, част от тях българи. Например на входа има скулптура от Велислав Минеков. На острова ще ви разкажат и легендата за дванадесетте къщи, както и ще ви поканят на различни културни събития през юли и август – симфонични концерти, театрални и оперни постановки.

Задължителна част от разходката покрай Микро Преспа е и наблюдението на птиците, които гнездят в строго защитени зони. Това е най-важното място за орнитолозите, които се интересуват от пеликани. Всяко четвърто пеликанче в света се излюпва в тази изключително ревниво пазена от местните хора водна зона. За тази цел се използва лодка за наблюдение, която се захранва с енергия от соларни панели и е относително безшумна. Тази услуга е безплатна за туристите, а положителния заряд от нея е гарантиран. Сред останалите възможности, които предоставя националния парк, са параглайдинг, гребане с каяк, планинско колоездене, трекинг и тематичните пътеки до находища на диви цветя. Разбира се всичко това се случва при много строги мерки за безопасност и защита на биоразнообразието. И ако всичко това звучи като прекалено много фитнес, енергийния баланс се възстановява от местния преспански фасул. Той се отглежда почти навсякъде в района, като се използва водата от езерата за поливането му. След като си купите от някой местен производител и го опитате у дома, разбирате защо в цяла Гърция той се смята за най-качествения органично отгледан фасул в страната.

Така неусетно започваме темата за местните кулинарни особености. Оказва се, че въпреки планинския климат и отдалечеността на района, кухнята е доста разнообразна и изключително вкусна. Българите, които обичат Родопите, могат да открият аналогични ястия като печено агнешко, фасул на салата или яхния, печени картофи и мариновано червено цвекло. Но разнообразието идва от голямото богатство от езерни риби, които местните хора имат право да ловят при доста строги ограничения. Ние се насладихме на див преспански шаран, уклей и кефал, които се приготвят пържени, печени или на чироз – осолени и изсушени. Традиционната местна напитка е ципурото, което се предлага във всички таверни от домашното производство на стопаните им. В Преспес ципурото се прави без анасон и много напомня на двойно изпечената гроздова ракия, характерна за южната част на България. Тази преспанска ракия е перфектна за млечните деликатеси, които включват сирене, катък, дзадзики и печена разядка от извара, домати, риган и зехтин. Много често се поръчва и традиционното ястие тиганица – смес от свинско месо и зеленчуци, изпечени в керамичен сач. Само да отбележим, че на логото на националния парк са изобразени пеликан, риба и крава, заобиколени от планини, вода и небе. Всички тези местни символи могат да се усетят като цветове и аромати в преспанската кухня.

Едно от достойнствата на района е стара каменна мелница, която е възстановена във своя автентичен вид в селището Агиос Германиос. Тя може да се види само в събота преди обед. Преди век подобни мелници са били често срещани в тази част на Преспес, където има находища на гранит и сиенит. В центъра на селото има офис на националния парк, а най-голямата местна забележителност е едноименната църква от 11 век, която е реставрирана и все още приема поклонници. Разбира се, не бива да пропуснем няколкото семейни таверни, разположени около рекичката, в която все още се среща ендемичния вид преспанска пъстърва. Вероятно най-добрите места за опитване на местна планинска храна са точно тези таверни в Агиос Германиос. А за любителите на рибата препоръчваме заведенията в селцето Псарадес на брега на Голямото Преспанско езеро. Оттам тръгват и лодките, с които може да се достигнат останките на няколко скални манастира, най-впечатляващ сред които е Св. Богородица Елеуса. И разбира се да се снимат пеликани, корморани и всякакъв вид пернати, които населяват района. За тяхното спокойствие спомагат липсата на светлинно и звуково замърсяване, както и грижите на местните общности да ги запазят за бъдещите поколения.

И вероятно можем да спрем дотук, ако искаме да запазим това незабравимо място в строга тайна. Но Преспес има нужда от своите почитатели, ценители и посланици. И разбира се най-вече от туристите, които идват заради природната хармония, тишината и спокойствието. Пътуването дотам става бързо и комфортно, пътищата са в отлично състояние, както магистралата от Солун към Кастория (Костур), така и планинския път за Флорина, който се отбива към община Преспес. Цените в къщите за гости и таверните са съвсем разумни, на моменти даже изглеждащи ниски. Нашето пътуване се съкрати много и заради самолетните полети от София до Солун и обратно на България Ер, които са много удобни за уикенд пътешествие.

Представянето на дестинацията е по проект на ЕС за трансгранично сътрудничество Интеррег Гърция – Северна Македония.
(Increasing Tourism Opportunities through Utilization of Resources).