Един от най-впечатляващите музеи на открито на Балканите се намира близо до град Павликени. Той разкрива тайните на антично предприятие за битова керамика. Някога тя е била разположена върху площ колкото четиринадесет футболни игрища, разполагала е с 52 пещи за изпичане, собствени водоизточници, земеделско стопанство и вила (villa rustica).

Съдове от керамичния център са се използвали във всички римски провинции на Балканите. След разпадането на империята и нахлуването на варварски племена мястото е занемарено и постепенно забравено.

Historia Incognita

Повторното откриване става случайно – в началото на 70-те години при обработка на земята трактор пропада в нива. След активна работа на терен под ръководството на археолога Богдан Султов значителна част от обекта е разкрита и мястото придобива световна известност. Разкопките показват, че това е един от най-големите керамични центрове на Римската империя. Много от съоръженията са почти идеално съхранени, намерени са и огромни количества керамични съдове. По идея на Султов са изградени няколко сгради и за зидовете им е използвана намерената антична керамика и фрагменти от археологическата работа. В течение на разкопките са открити бронзови апликации, накити, мраморни оброчни плочки, земеделски оръдия на труда, бюст на император Комод (180-192 г. н. е.).

Днес Античния керамичен център разполага с работилници за керамика, възстановка на керамични пещи и музейна сграда, която наскоро е ремонтирана. В нея е изложена сбирка от намерени в района артефакти, по които можете да видите какво многообразие от продукция са произвеждали античните пещи. Интересен елемент от находките са керамичните детски играчки от античността, които изглеждат чудесен вариант за хубав подарък и в наши дни. За съжаление преждевременната смърт на Султов спира развитието на туризма за няколко десетилетия.

След 2011 г. Античния керамичен център край Павликени постепенно се възражда. Движеща сила за това е археолога от местния музей Калин Чакъров. Вече е реалност някогашната идея на Султов мястото да се превърне в международен център за екпериментална археология и летни практики за студенти. Всичко това е направено изцяло с усилията на местната общност, без държавно финансиране. Използвани са средства от европейските фондове и Американския научен център в София.

Като древните майстори

Музеят предлага възможност да се работи с грънчарско колело и така всеки посетител поне за малко може да стане майстор на керамика (или поне чирак). През лятото на 2017 г. Античният керамичен център организира Ден на древните занаяти с дегустация на автентична римска кухня, демонстрация на занаяти, обичаи и облекла от различните периоди на Римската империя.

Амбицията на екипа е този празник да се превърне в традиционен, така че може да си планирате време за следващото лято. И през 2018 г. ще бъдат показани любопитни неща от живота на римския начин на живот, благодарение на клубовете за възстановки „Мoc Мaйopyм“ oт Сoфия и „Дyкc Антикa“ oт Свищoв.

В посещението на района може да включите разглеждане на Историческия музей и зоопарка в Павликени. Уникален експонат в музея е стенописният Вечен календар, създаден по идея на отец Матей Преображенски – Миткалото. Изработен е през 1870 г. от тревненския зограф Венко. Първоначално е бил е църквата на с. Михалци, но по-късно е преместен и сега е част от колекцията на Историческия музей – Павликени. Районът е известен и с разсадниците за декоративни растения. От тях можете да си купите рози и луковици за лалета. Приятно място за разходка е съседния гр. Бяла Черква.

Близо до Павликени са туристическият център Велико Търново, на същото разстояние е Свищов, където също има какво да се разгледа.

Археология за ентусиасти

За тези, които искат напълно да се потопят в историята – следете за доброволческите акции по разкопките. Античния керамичен център се развива предимно с усилията на местната общност и доброволци. Министерство на културата все още не отпуска средства за археологически разкопки и са проучени само част от пещите за керамика и постройките. Според археолозите проучените досега пещи са само половината от всички в района. Ръководителят на разкопките Калин Чакъров разчита на платформите за доброволци, откъдето през последните две години са се отзовали много почитатели на тежкия, но изпълнен с приятни изненади труд на археолога. Това лято експедицията е била международна, с участие на представители от четири държави – САЩ, Франция, Италия и Великобритания.

Резултатите от работата им са много интересни – те са работили и в близкото с. Мусина, където също има какво да се види. Близо до р. Мусинска се намира селищна могила от епохата на енеолита, която тепърва ще бъде основно проучвана. В единия край на селото, точно до пътя за Велико Търново е Мусинската пещера, откъдето извира карстова вода с голям дебит и много добро качество.

Римляните оценили нейните достойнства и построили грандиозно, дори за нашите представи, инженерно съоръжение. То е захранвало с питейна вода големия регионален център Никополис ад Иструм. Доброволците са участвали в проучване и почистване на римския каптаж през това лято. Техните усилия са документирани от Тихомира Методиева – Тихич, известен фотограф и природолюбител, активен участник в археологическте експедиции в района.

Как да стигнем:

До Античния керамичен център има асфалтов път. Ако идвате от София или от посока Варна се следва пътя за Павликени и веднага след входа на града гледате за табелите към обекта. Античния център е преди с. Върбовка, има табела на отбивката. За идващите от Русе, Свищов и Плевен – указателните табели са на главния път София-Русе, до разклона на с. Горна Студена, след което продължавате към Павликени. Внимание! Пътят там е в много лошо състояние.

Към музея има паркинг. До Павликени се стига лесно с влак по линията София-Варна и София-Русе. Гарата е след Левски, преди Горна Оряховица и всички влакове спират там. След това ще трябва да попитате за такси или автобус до с. Върбовка. Жп гарата е до автогарата.

Кога да идем:

Античния керамичен център е отворен за туристи всеки ден без неделя (от 9.00 до 17.30 ч.), работи целогодишно. Всеки последен четвъртък на месеца посещенията са безплатни.

Районът на Павликени е много красив през пролетта и ранното лято, когато в разсадниците наоколо цъфтят розите. Зимата е студена, лятото е континентално горещо. Подходящ сезон за посещения е есента.

В селата наоколо има няколко къщи за гости. В Павликени има хотели, както и много места за хранене.