Наскоро е учредено “Трънско туристическо дружество”. Основната му цел е да развива туризма в района. Първата акция е свързана с чистене и маркиране на пътека от Зелениград до скално-култовия комплекс Шили камък и продължение към връх Руй. Пътеките в Трънско са силно обрасли и чистенето отнема много работа и време. Втората пътека, която е направена от членовете на дружеството, е от село Горочевци до Големи връх в Ерулската планина. Дотогава от Горочевци към върха е нямало пътека. Използвани са горски пътища, някои от тях в добро състояние, а други силно обрасли. След това е прокарана пътека през труден терен до пирамидалния връх Драговски камък. Маркирани и почистени пътеки вече има и до връх Любаш, както и от село Долна Мелна до връх Било, който е най-висок в българската част на Краището, и до връх Връгавица в планината Кървав камък.

В плановете на “Трънско туристическо дружество” за 2018 г. е прокарване на пътеки от село Насалевци до връх Щърби камък, от село Врабча до връх Голеш, от село Ерул до Големи връх, както и един голям маршрут, който ще започва от подножието на Драговски камък, ще преминава през Врабчанския водопад, село Банкя, ждрелото на Ерма и ще стига до връх Руй. Той е с дължина около 30 км.


През пролетта и лятото на 2018 г. предстоят поредица от масови туристически походи в района на Трън, на които са добре дошли всички любители на планините. Те са продължение на организираните през 2017 г. изкачвания на връх Било (Кървав камък), връх Любаш и връх Стража, в които се включиха много хора от различни краища на България.


Екипа на ruralbalkans.com беше част от масовия туристически поход на 12 март 2017 г. до връх Стража, в който участваха над 500 запалени туристи, водени от алпиниста Боян Петров. В едно от следващите изкачвания се включва Зоран Павлович, един от най-популярните сръбски планинари. Да припомним, че първата ни публикация в рубриката “Посоки” е “За Трън с любов“.

Ето и програма на планираните изкачвания през 2018 г.:

15 април, 2018 г. – Изкачване на първенеца на Ерулска планина Големи връх.
Начало в 9.30 ч. в центъра на село Горочевци. Обща дължина в двете посоки – 13 км. Върви се по нова маркирана пътека. Положителна денивелация за преодоляване около 800 метра. Ерулската планина е 19-та по височина в България, а Големи връх е висок 1481 м. При хубава видимост от него могат да бъдат видяни 35 планини в България и Сърбия.


13 май, 2018 г. – Изкачване на връх Щърби камък, висок 1479 м.

23 юни, 2018 г. – Традиционно международно изкачване на връх Руй, висок 1706 м. Изкачването започва от село Зелениград.

23 септември, 2018 г. – Изкачване на връх Било, висок 1737 м, най-високият връх в Краище. На върха се намира гранична пирамида с номер 167 от българо-сръбската граница. Изкачването е международно, едновременно от Сърбия и от България.

Повече за предстоящите събития на Трънско туристическо дружество”” може да прочете тук

снимки: архив ruralbalkans.com, Руслан Зарев