Заради своето амфитеатрално разположение градът е известен като “Дунавското Търново“. Стратегически кацнал на високия южен бряг на Дунав, сред красива местност и “отвъд блатата”. Поне така се казвал големия военен гарнизон по време на Римската империя – Трансмариска. Съществуването му е свързано с риболова и корабоплаването по реката. Има самобитна атмосфера, която може да се долови в етнографския комплекс “Рибарска махала”.

В началото на XX век е имало над хиляда рибарски лодки и почти пет хиляди рибари. За съжаление войните и румънската окупация на Южна Добруджа, когато градът носил името Тутракая, намаляват тези цифри, но и днес все още има голяма и жива рибарска общност. Музеят „Дунавски риболов и лодкостроене” показва много от тези традиции.


Всяко лято в края на юли се провежда колоритния фестивал “Огненият Дунав”. В рамките на няколко дни градът е домакин на поредица от културни събития, кулминацията на които са конкурсът за приготвяне на рибена чорба и нощен концерт-спектакъл с лодки и фенери. Тогава е добре да се резервират места в хотелите по-рано при евентуално ваше посещение в региона. По същия начин стоят нещата и с празника Джулай Морнинг, който от няколко години се чества освен на Камен бряг и на кейовата стена покрай Дунав на изток от Рибарската махала на Тутракан.


Рибарската махала е самобитен квартал, където се усеща все още духът на старите времена. Там човек може да се разходи, да разгледа скромните рибарски къщи, да си купи прясна риба или да опита прословутата рибена чорба. Няколко от старите рибарски къщи са възстановени. В тях може да се видят експонати, свързани с производството на лодки, рибарски мрежи и вино. Те са част от работата на Историческия музей в Тутракан. Има и посетителски център, в който може да разберете повече за рибарската общност. В две реновирани къщи се предлага настаняване, за резервации трябва да се обадите в местния музей. До средата на миналия век, покрай брега на реката са работели водни мелници, където се е мелело зърното от региона. Последната затворила през 1942 г.


Сега има планове да се възстанови една такава мелница, в която да се мели царевица и да се приготвя топла мамалига (царевичен качамак) като туристическа атракция. Традицията да се приготвя мамалига е свързана с румънския период на управление, а от няколко години в близкото село Нова Черна се организира и кулинарен фестивал на тази тема. От селото се тръгва по единствения път за село Сяново, където е разположен манастира „Света Марина“, построен до лековито аязмо, единствено по рода си в района.

Тутракан е по средата между Русе и Силистра, пътищата са добри, а времето е подходящо за посещения от ранна пролет до късна есен. Може би в началото повечето хора идват заради славната история на този край, но много бързо се адаптират и към местната кулинарна традиция. Разбира се, повечето рецепти са свързани с рибата от реката, която в този участък все още е в изобилие. В началото и края на Рибарската махала има две рибни борси, където почти всеки ден има прясна риба в зависимост от сезона. Много е любопитно да се заседите по време на варене на ракия до местният казан, който е точно до рибарските къщички, а самите рибари винаги нещо оправят по своите лодки и мрежи. А за рибената им чорба се носи слава, която до голяма степен е заслужена.


По принцип в Тутракан има десетки различни рецепти, които могат да бъдат опитани в рамките на Фестивала на рибената чорба в края на юли. Ние препоръчваме да се доверите на кухнята в ресторант “Лодката” – символично място на брега на реката в Рибарската махала. Там тя се приготвя от няколко вида прясна риба според сезона, а зеленчуците предварително се пекат на скара и се добавят накрая към рибния бульон. А накрая на деня излезте на брега да изпратите слънцето. Залезите на брега на Тутракан са могъщи и безкрайни, даващи поводи за много размисъл.

Не пропускайте: Исторически музей, Етнографски музей „Дунавски риболова и лодкостроене”, Рибарската махала, Мемориален комплекс “Военно гробище-1916” до село Шуменци, Текето в село Варненци, Фестивал “Огненият Дунав” в края на юли, Кулинарен фестивал на мамалигата в село Нова Черна през октомври.

Сдружение за развитие на туризма в региона на Тутракан” е локална организация за алтернативен туризъм. При тях може да наемете велосипеди (включително и електрически), както и каяци с водач или самостоятелно. При предварителна заявка може да се организира разходка с моторна лодка, и демонстрация – приготвяне на типични ястия на рибарите по близките островите. Стандартни услуги – отдаване на палатки и спални чували под наем, екскурзовод за Тутракан и близката околност.
Адрес: гр. Тутракан, ул. Рибарска 7 (в Рибарската махала)
Тел.: 0892212817, 0897771259, e-mail: office@tutrakan-tourism.eu