Средата на август е, а за някои лятото едва сега започва. Трябва да се почива, но това включва и движение, съчетано с емоции и посещение на нещо ново. Накъде да поемем?

Фестивалната култура в Европа

Тя се заражда в годините след Втората световна война, когато по онова време младежите в Западна Европа търсят забавления, а купонната система и оскъдната храна вече са в миналото. Пионери са потомците на келти, тези предимно рижаво-зеленооки хора от двете страни на Ламанша, които се обръщат към родовите си корени. Така се възражда идеята за голямото събиране на бардове и друиди, което се правело традиционно на остров Ангълси в днешен Уелс. След това идват първите големи музикални фестивали като Уудсток. И до днес на Гластънбъри Тор се организира едно от най-посещаваните музикални събития в цяла Европа.

Само на Балканите

Нашенците откриват фестивалната култура малко по-късно. Места като Нови сад и Гуча са нарицателни за качествени забавления, добра музика и много храна. Културата на храненето на Балканите включва от всичко и по много, ако може веднага и да пада сеир, докато се консумира. Летните фестивали в България до голяма степен следват този модел. Понякога те са в търсене на родови корени, както например го правят турлаците в Чупрене и на Салаш. Тогава се събират хиляди хора на едно място, но те са в свои води и нещата сякаш са дозирани. Става страшно, когато нахлуят големите спонсори, тогава от всичко има по много. А появяват ли се неща като “юнашки тигани”, “сезона на дините” или някоя потна фолк звезда с мустак и джапанки, тогава нещата излизат извън контрол.

На въздух

В средата на август все още е топло. Вече са минали родопските родови срещи в Гела и Дорково, но пък предстои Беглика фест. Покрай него в последните десетина години се заражда една по-различна фестивална култура, обърната с поглед към силата на природата, чистата храна и тишината. Разбира се това не е масова култура, но тя има своите последователи. А и както се вижда от наскоро проведени изследвания, на първо място е важно да чуем за дадено събитие, за да имаме шанса да го посетим. Сред безспорни лидери по популярност като фестивалите на розите в Казанлък и на хумора и сатирата в Габрово, вече в първата десетка по потенциал за развитие са и събития като “Боровинковите нощи на Амбарица”, “Лятна случка” на Карандила и “Wake up fest” над Куклен. А възможностите са толкова много, че на човек ще му трябват много години, за да посети всичко интригуващо. (данните са от национално представително социологическо изследване, проведено от “Маркет линкс” през месец май 2018 г. сред 1010 лица)



За културата на хранене

Лично за нас, когато искаме да посетим едно събитие, първо търсим дали се предлага храна, защо и как се прави. Сред десетките кулинарни събития само през август и септември се отличават няколко, които сякаш изглеждат задължителни. Но обикновено те винаги съвпадат като дати и изборът се усложнява.
Всяко събитие търси публика, стреми се към оригиналност или организаторите просто се стараят да наместят парите от спонсорите. Дали се получава добре – това могат да кажат само тези, които са го видели на живо.
Напоследък посещаваме доста кулинарни събития и за нас се очертава много тревожна тенденция – българинът като цяло няма култура на хранене, бърка се понятието “дегустация” с масовото тъпчене от всичко и по много. Ако не сме от този тип хора, тогава как да подберем събитията, които да посетим?
На първо място проверете дали ще се предлага храна от някой “юнашки тиган” или друга мега структура за готвене. На такива места със сигурност вашето гурме усещане сериозно ще се сблъска с бутането в тълпата, разнасяща големи порции храна в тарелки. Ако пък има и конкурси за най-бързо изяждане на хранителен продукт, дарен от спонсор (кисело мляко, чипс или едро смляна лютеница), струва ни се, че е по-добре да отбягвате подобни кулинарни вакханалии.


А сега накъде?

Дано не сме убили все пак вашият апетит за пътешествия и хубава храна. Обикновено там, където се свири джаз на живо (Деветашко плато, Камен бряг), има голям шанс да усетите високата култура дори и на село. Важно е да помните, че криминалните прояви рязко намаляват в посока Родопите (може би поради трудния начин на живот в планината и практическата липса на мургаво население), затова кулинарните събития в началото на септември там са чудесна възможност за едно по-дълго лято. Друга алтернатива дават историческите възстановки с римска култура и храна около Никюп и Павликени. А защо не да бъдем отговорни към природата и да се престрашим за Беглика фест? Срамота е още от средата на август да си мечтаем за следващото “Фършанги” в Бърдарски геран през февруари. Но ако сте се затъжили за това място, в последната събота на август там се провежда “Балът”.

И така, остават само няколко седмици до първите есенни валежи, да ги консумираме с удоволствие.


Нашите препоръки за вас:

Беглика фест (22-27 август 2018)
Балът в Бърдарски геран (25 август 2018)
Римски фестивал “Нике – играта и победата” (25-26 август 2018)
“Кулинарното наследство на Тракия” в Ивайловград (1 септември 2018)
“На хармана” в Харманли (8 септември 2018)
“Terra Antiqua Balcanica” – фестивал на римското наследство в Античен керамичен център до Павликени (8 септември 2018)
Врачански есенен панаир на традиционните занаяти (14-16 септември 2018)


текст: Гавраил Гавраилов, снимки: архив на Беглика фест, Тихомира Методиева.