Всяка година през октомври е фестивала на кестените в Коларово. Той е посветен на местните фолклорни и кулинарни традиции от селата в подножието на Беласица. Непременно трябва да се опитат специалитетите печени кестени, баница с булгур и праз, царска туршия. Всичко това е гарнирано с великолепните червени вина, характерни за долината на река Струмешница. Попитайте за „каменишка трънка“ – стар местен сорт.


През 2017 г. е шестото издание на Фестивала на кестените. Програмата е разпределена в три дни (13-15 октомври). Събитието се организира от Дирекцията на природен парк “Беласица”, Пирински туристически форум, Българска фондация Биоразнообразие – клон Беласица и със съдействието на Община Петрич.

Беласица се намира в югозападния ъгъл на България. Планината е най-стръмната в цяла Европа, а на връх Тумба се пресичат границите на три държави – българската, македонската и гръцката. Съвсем до скоро беше сравнително трудно достъпна заради „желязната завеса“. Сега планинския масив е вълнуващо място за еко и селски туризъм. В подножието му е най-големия естествен масив от кестени в Европа. За да се съхрани биоразнообразието е създаден природния парк.


В северните подножия на Беласица има няколко села, в които се предлага настаняване в къщи за гости – Скрът, Ключ, Камена, Коларово, Самуилово. Тази част е известна като Подгорие и е изключително богата на водопади, най-известни сред тях са Каменишките. В алпийската част на планината работят три хижи, преди използвани за гранични застави.

В първата вечер на Фестивала на кестените е предвидена беседа за съвременните форми на изкуство, вдъхновени от природата, под надслов “Приказки от камък”. Същинския празник е в съботния ден на площада в село Коларово. Програмата започва сутринта и завършва със залеза на слънцето. Предвидени са много кулинарни и фолклорни изненади. Особен акцент е поставен върху работилниците за деца, в които могат да се включат всички гости. Ще има кулинарни и информационни щандове на много местни организации и читалища.

В третия ден от Фестивала на кестените е предвиден туристически поход. Той ще се води от Вальо Янкиш – откривател на много от водопадите в района. Групата тръгва в неделния ден от центъра на село Самуилово, а по обед е предвиден пикник сред природата. За повече информация погледнете подробната програма на сайта на организаторите.

Регионалният център в подножията на Беласица е град Петрич. Той се намира на 180 км от София, с удобен достъп за леки коли по автомагистрала Струма, както и с редовни железопътни връзки. Има исторически музей, а много от туристическите пътеки в планината започват от края на града.

www.belasitsa.net