В центъра на старопланинския град на 5 и 6 май (събота и неделя) е предвидена богата културна, музикална и кулинарна програма. Който иска да види на живо как се изработват прочутите килими, може да посети фестивала. На място тъкачите показват изкуството си и предлагат за продажба оригинални чипровски килими. Майсторите представят и новите мотиви, навлезли в изработката през последните години. Празникът се организира за пета поредна година.


В първия ден на фестивала ще бъде открит център за продажба на килими и сувенири с чипровски шарки – сред тях и часовници с циферблат мотиви от килимите. За фестивала чипровчани изнасят на открито стотици килими, някои с традиционни шарки, други – с модерни мотиви. Чипровските килими са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Първите сведения за тях са след Чипровското въстание от началото на XVIII век. Предполага се, че занаятът е пренесен от новите заселници на Чипровци, дошли от близки села и от района на Пирот, където също има прочути килими. Първите килими са били с геометрични шарки, в няколко разновидности – подчинявали са се на класическата техника, като в същото време елементите са имали символичен характер – за плодовитост, женско и мъжко начало, живот, защита от лоши сили. Оттогава са останали шарките “канатица” и “каракачка” (чернооката булка).

По-късно жените доразвиват уменията си и обогатяват елементите. Появяват се „зелки“, „цвекета“, „лоза“. Постепенно се научават и нови начини за боядисване, проучват се растенията и естествени багрила за повече цветове. Чипровските килими стават известни и много търсени, а производителите започват да участват и на международни изложения. Днес много чипровски тъкачки продължават да използват вълна, боядисана с багрила от растения, както се е правило преди векове.

Програма на “Фестивал на Чипровския килим 2018”:
5 май, площад “Чипровско въстание”, град Чипровци
Официално откриване в 11 часа
Културна програма, туристическа обиколка, демонстрации (11-14 часа)
Представяне на документален филм, духова музика, концерт на Гъмзата, заря (16-22 часа)

6 май, площад “Чипровско въстание”, град Чипровци
Кулинарна програма с Иван Звездев, зона за демонстрации и продажба на килими (10-17 часа)

Повече за килимите може да прочетете тук.