За поредна година винената общност на България се събира да опита новата реколта. Форумът ДиВино се утвърждава като най-значимото събитие през ноември у нас. През 2017 г. участват около седемдесет изби от страната.

Цел на нашето посещение са избите от Дунавския регион. Те са разделени по някаква странна логика на Северозападна България и Дунавска равнина, което донякъде обърква. Паралелно с щандовете на винарите са разположени и различни храни и други напитки. Най-голяма е опашката от чакащи пред щанда за млечни и месни деликатеси на Мина Варджиева от село Ръжена до Стара Загора. Модата да се комбинират трюфели с различни храни явно се засилва, на три от щандовете присъства този деликатесен продукт. Останалото са познати производители, които традиционно се появяват на подобни фермерски пазари.

През тази година Северозапада е представен от едва две изби, намиращи се в близост до Видин. “Двете тополи” от село Неговановци представят едносртови червени вина резерва от реколта 2015 (рубин, мерло и каберне совиньон), както и новата гъмза от 2017 г.. Определено тази изба има прекрасен екип и амбиции да се развива с посрещане на туристи на място. Гъмзата им пресъздава по един достоен начин характера на Златорожието. Съседите им от “Бонония Естейт” (от село Кошава) за поредна година показват амбиция за растеж и определено виното “Гомотарци” (селото, където се намират лозята им) заслужава вниманието на ценителите.

От Централна Северна България присъствието е по-масирано. Дебют на този форум прави изба “Ялово” от едноименното село до град Килифарево. Личи си, че работят със сериозен замах. Особен акцент са пенливите им вина, които заслужават високата си цена. До тях са “Гулбанис” от село Горски Долен Тръмбеш. Те представят три серии – нисък, среден и висок клас. Имат и желание да посрещат гости за турове в лозята си. Останалите изби от района са добре познати – “Марян”, “Царев брод” и “Левента” отново се целят в публиката с изтънчен вкус, а “Винекс Преслав” и “Винпром Свищов” атакуват масовия вкус.
Като цяло Дунавският регион незаслужено е подценяван от масовата публика в последните години. Там има още знакови изби като “Боровица”, Новоселска Гъмза” и “Шато Бургозоне”, които добавят стойност към престижа на района.

Форум ДиВино 2017 изглежда по-добре посетен от предишни години и това е показателно за нарастващия интерес към българското вино на родния пазар. Очертава се интересна година с по-малко като количества, но с по-добро качество на виното. Цените вероятно ще вървят нагоре, но както казват англичаните “безплатен обяд няма”.

Може би НДК не е най-удачния вариант като място на провеждане, заради течащия ремонт и малките зали. Големи опашки за асансьорите, неработещи ескалатори, прекалено малко тоалетни на етажа. Но това са неща, които не зависят само от организаторите на събитието.

Гавраил Гавраилов