Бърдарски геран е столицата на банатските българи. Там “Фършанги” традиционно се празнувал три дни с веселие, музика, танци и карнавални шествия. Празникът започвал в неделята преди Заговезни.

В тези дни се правели седенки, пиела се греяна ракия и вино, хората се черпели по улиците. Имало и карнавал, при който мъжете се обличали като жени, а жените като мъже. Наричали ги “Мошуле” – дегизирани обикаляли улиците с каруци и влизали по къщите, за да опитват от богатите трапези.

На 2 март 2019 г. (събота), читалище “Съединение-1923” и кметството на Бърдарски геран, канят своите гости на поредния празник “Фършанги”. Начало в 10.00 ч.

В програмата фигурират карнавално шествие, хумористичен концерт и кулинарен базар, на който се излагат традиционни за Бърдарски геран месни и тестени изделия. Следобеда е предвиден и кулинарен конкурс за банатски ястия. Те се приготвят по стара технология, типична за кухнята на банатските българи. На базара ще има и гостуващи занаятчии с ръчно правени предмети и сувенири. Концерта включва изпълнения на фолклорни състави от цялата страна. Препоръчително е гостите на фестивала да бъдат маскирани!

На празника се предлага за дегустация традиционната за банатската кухня “Чорба листа“. Може да се разгледат Етнографската къща и Църквата. Село Бърдарски геран има уникална за страната архитектура. Къщите са построени според традициите на Австро-унгарската империя. Запазени са и много от старите кулинарни традиции.

В дните от началото на октомври до Коледа се колели прасета във всяка къща и се слагало месо за опушване. Правели се и характерните “кълбасъ” (вид суджук). Така винаги имало месо за ядене до следващото “убиванье” на прасе в къщата. В последните години тези традиции се възраждат благодарение на кулинарния фестивал и карнавала.


За настаняване могат да се ползват услугите на семейни хотели в Бяла Слатина (8 км) и Кнежа (20 км). При липса на места може да се отседне в областния център Враца (60 км). Фестивалът “Фаршанги” се организира за девета поредна година.


Информацията е предоставена от Ирина Босилкова (председател на НЧ “Съединение-1923” – с. Бърдарски геран)

Повече за Бърдарски геран може да прочетете тук