Първото издание на фестивал в град Шипка се организира в три последователни уикенда от 18 май до 2 юни 2019 г. Кулминацията на феста е в дните 24-25 май, когато има базар на занаяти на открито и богата музикална програма. Съчетанието между автентичен фолклор и модерни стилове като етно фюжън, джаз и електроника ще раздвижат малко Долината на розите.

Събитието има за цел да възроди някои от местните занаяти, да покаже майсторството на българите и да популяризира Шипка като туристическа дестинация. Посетителите ще могат да опитат и местни кулинарни изкушения, а част от гостите чужденци ще сготвят нетрадиционни ястия, характерни за кухнята на техните страни.

Шипка фест 2019 предлага на гостите на града да се докоснат до автентични български занаяти като бродерия, тъкачество, калоферска дантела, ковачество и грънчарство. Предвидена е интересна филмова програма, както и фестивално издание на играта „Да открием богатство“. На 1 юни фестивалът ще покаже и характерния за региона ритуал Розоварене.

Сред множеството гости на феста ще бъдат и „Читалня книги в облаците“ с изложба посветена на българската азбука, както и кинофестивала “(НЕ)Възможното образование” с прожекция на филма „Азбука“.

И още – театър, работилнички и игри за най-малките, инфо пойнт на програма “Еразъм+” на ЕС и представяне на проекта „Изграждане на общност. Трансформация на Шипка в модерно, туристическо, културно и информационно селище“.

Организатори са читалище “Светлина – 1961” (Шипка) и сдружение “Вихърь” (Казанлък). Програмата може да следите тук.

Повече за фестивала може да чуете в рубриката ни “Има ли мегдан”