Всеки има нужда да избяга за малко на село. Заради стреса, проблемите в службата или просто така за уикенда. Но повечето хора предпочитат нещо наблизо, да е удобно, с хубави пътища. Ако търсите подобни неща в селския туризъм, не четете тази статия.

Планината Сакар е загадъчно място, вероятно образувана от изгаснал вулкан. Намира се между долините на Марица и Тунджа, между Харманли и Свиленград от юг и Тополовград от север, където всяка година през месец май се провежда Международен театрален фестивал на любителските комедийни театри. В района има загадъчни тракийски долмени, прекрасна природа, вкусна кухня и много силно вино. От няколко години има и добри места за настаняване по селата, което дава шанс и за туризъм.

Когато се изкачвате от Харманли нагоре по южните склонове на Сакар, непременно се отбийте за малко в село Българин. Там попитайте за хората, които правят ахчак (вид млечен деликатес). Ако имате късмет и е останало нещо, направо си купете няколко буркана. Попитайте ги и за туршията от грозде, която те си правят за зимата. След това се отправете към Коларово, където има няколко винарски изби. Препоръчвам ви да дегустирате вината на изба “Малката звезда”. Оттам насетне вече спокойно карайте към южните склонове на Сакар, където са повечето предизвикателства за туристите.

Най-голямото село в Южен Сакар е Левка. Там се намира природозащитен център на „Зелени Балкани“, изграден през 2012 г. с цел възстановяне в природата на белошипите ветрушки. Подходящ е за посещения от деца и възрастни, може да се видят как живеят птиците, с какво се хранят и дори да се отправите към местата им за ловуване из близките ливади. В центъра на селото има къща за гости, която приема туристи целогодишно.

По гроздобер в ранна есен селското футболно игрище се превръща в борса на едро за продажба на грозде. Левка вече е запазена марка за ценителите на доброто вино и качествените мезета. Селото може да е базов лагер за вашия уикенд и отправна точка към село Маточина, където се намира крепостта Букелон, с оригиналната Балдуинова кула. Пътят до там е изпитание за нервите, но пък си заслужава крайния резултат, особено ако се върнете през Михалич. Скалната църква е задължителен обект за посещение, в нея са служили до двеста монаси през Средновековието.

Пътят може да ви изведе и до Свиленград, където освен луксозните хотели и казина, ще ви привлече съботния пазар. На него ще видите неща, които няма как да си купите в големите градове. Разходете се и по стария каменен мост на Марица, който след местен референдум от 2016 г., вече е само за пешеходци и привлича много туристи. По обратния път за Левка се минава през Пъстрогор, където може да видите центъра за настаняване на бежанци.

В Левка се подгответе за много ядене и пиене, и не съжалявайте за вашата диета. Климатът е характерен – дори и в най-топлите летни дни, вечерно време става хладно, а пък есента и зимата кана вино на масата стои по цял ден и постоянно се долива. Всяка къща в селото разполага с поне няколко тона вино в мазата, така че не се безпокойте. Когато решите да се завръщате към цивилизацията, може за кратко да се отбиете в началото на Харманли, където има няколко винарски изби. Ако ще шофирате, просто си купете бутилки с вино за приятелите в града – “Вила Басарея” или “Братанови” са чудесен избор. И задължително комбинирайте с ахчак, млечната магия на Южен Сакар, заради която сме склонни дори да обявим района за нова етнографска област.

Гавраил Гавраилов