Да хванеш годината, така се превежда от латински този израз. В края на календарната година си правим равносметка и посрещаме новата в добра компания. Компанията е много важна, защото буквално означава “да споделиш хляба”. Споделянето е част от живота на малките общности.


2019 е годината на “Европейска столица на културата” в Пловдив. Ние обаче потърсихме алтернативи на стотиците знайни и незнайни събития, които ще се организират в градска среда там. Животът в България отдавна се движи на различни скорости, но извън София и Пловдив е изненадващо интересен. Накъде да поемем е въпросът, когато тълпата без въображение се отправи “Заедно” под тепетата?

Да сложим маските

Зимните месеци са подходящ момент да се преобразим. И дори не е нужно да препиваме с греяно вино, можем просто да отидем на някой от маскарадните празници. Най-много хора събира “Сурва” в Перник в края на януари. В дните на празника може да се видят няколко десетки хиляди гости. Може да се опитат невероятни специалитети на скара, да се усети мириса на кукерските костюми от животински кожи и да се прогонят злите демони. Ако случайно го пропуснете, има резервен вариант на Кукерландия в Ямбол или на Песпонеделник в Широка лъка. А на 2 март е Фършанги в село Бърдарски геран, което е недалеч от Враца. Там трябва да се дегизирате като герой от другия пол. Има вкусна банатска храна, хуморески и весели игри.

На лов за висока култура

Оперните спектакли на открито стават все по-популярни, а Белоградчик и крепостта на скалите е естествена сцена за най-очаквания летен фестивал през юли. През август има спектакли и във Видин, а се очаква дебют и на подобно събитие в Русе. Очевидно е, че Античният театър в Пловдив през 2019 г. ще бъде претрупан от събития, така че не е нужно всички да се бутат там. За съжаление Пловдивската опера няма собствена зала и гостува, където се намери място. Не така стоят нещата в другите градове, а Стара Загора е чудесна алтернатива за бърза оперна разходка в най-модерната оперна зала на Балканите.


Кулинарните изкушения

Изглежда някакси насилено да хапваш улична храна на събитие с име, което няма точен превод на български език. А когато това се случва посред прах от разкопани улици, както беше с първото и последно засега издание на Food mood в Пловдив, идеята за вкусна храна на открито се обезценява. Ние залагаме на истински автентичната храна, приготвена с любов и по стара традиция. Очакваме с нетърпение турлашкия събор през юни в Чупрене “Када кум прасе и ти вречу” (превежда се като “Когато кумът ти дава подарък, трябва да го вземеш веднага, за да не се откаже след това”). Там се събират десетина хиляди гости и се въртят стотици чевермета, опитва се “бел муж” и “косачко кисело”. През юли е Фестивала на рибената чорба в Тутракан, а през септември има поредица от чудесни предложения в Южна България – живи събития на колоритни местни общности – например “Кулинарното наследство на Тракия” в Ивайловград и “На хармана” в Харманли, където дори може да се включите в екстремен винен тур. За октомври нашият личен фаворит е село Селановци до Оряхово, където на “Кукурузени усмивки” може да се опитат може би най-вкусните кюфтета в страната. И да не забравяме за “Празника на Смилянският фасул” – един от най-реномираните кулинарни фестивали в страната, стартирал през далечната вече 2003 г.


Градове с човешки измерения

Когато си говорим за градска култура, не трябва да забравяме нашият стремеж към бавен туризъм, общуване с местните хора и грижа за природата. Подобни измерения може да има едно посещение на места като Берковица или Провадия. А когато това е съчетано с отскачане в близката околност за някой алтернативен селски фестивал като този в Горна Бела Речка, тогава се получава много добра комбинация. За шопинг маниаците можем да препоръчаме пазарните дни, които имат традиционен характер. Такива са например в Крумовград, където всеки петък се организира най-големият пазар в Родопите, а за Хъдърлез (6 май) е особено впечатляващо. Ако искате да видите на едно място само български занаятчийски продукти, в комбинация с качествена рок музика и гарантирано без чалга, то Врачанският есенен панаир през септември е задължителен за вас. Старите пазари носят една друга енергия, която няма как да се пресъздаде по изкуствен начин в стерилната градска среда на изменените занаятчийски квартали, какъвто е например Капана в Пловдив. За края на пролетта може да се отправите към Видин, където през май и юни има бридж фест, Средновековен фестивал, и рок концерти на крепостта Баба Вида. Препоръчваме да следите и платформата БулевАрт в Бургас, която през 2019 г. се очертава да бъде качествена алтернатива на Пловдив, особено в безкрайните бургаски вечери през лятото.


В началото имай предвид края

Това гласи първият от седемте навика на високо ефективните хора, формулирани от психолога Стивън Кови. И ние така на ръба на двете години поглеждаме напред с желание да помогнем за една България с по-човешки измерения. Кампанията ни за подкрепа на българските занаяти чрез календара РЪЦЕ И ЗАНАЯТИ 2019 неусетно прерасна в радио рубрика с име “Има ли мегдан”. Тя ще се излъчва два пъти месечно в четвъртък вечер по програма Хоризонт на БНР (в предаването за култура “Графити по въздуха”). Първият ефир е на 3 януари 2019 г. след 20 часа. Очаквайте и публикациите ни за личностите, които се крият зад красивите занаятчийски ръце всеки месец на сайта.

Искаме да бъдем част и от смислени кампании за опазване на българската природа, като например “Умна раница” или дейностите на Трънското туристическо дружество. Желанието ни е да бъдем много повече време в планините и евентуално да изкачим поне половината от десетте планински първенци на България през новата година. Задължително ще отделим време и за Дунавска България, където се организират най-интересните исторически възстановки от Римската империя. За тази цел препоръчваме Никополис ад Иструм до село Никюп, Керамичния център до Павликени и Нове край Свищов. За жалост дори и в град с прекрасни римски останки като Пловдив все още няма значимо събитие, което да не удря на бутафорност. Но затова пък Ямбол е наблизо, където на крепостта Кабиле може да се компенсира.

Да си пожелаем една успешна и хармонична 2019 година, която традиционно посрещаме с Дунавското хоро на Дико Илиев, написано в Оряховo. Вярваме, че Дунавска България е най-вдъхновяващата тема за пътешествия и презареждане през новата година.
За това разказваме в новата ни книга “От Балкана до Дунав”.

Просто си вземете книгата и следете какво публикуваме на сайта.
Ще се видим някъде по пътищата на Rural Balkans!