В периода 24-27 май 2018 г. се провежда поредния Фестивал на спомените. През тази година фокуса му е “Преосмисляне на личната история”. Мястото е село Бела Речка – в сърцето на Врачански Балкан, на пътя между Лакатник и Вършец.

От старта си през 2004 г. фестивалът GOATMILK следва много проста философия – да даде глас на хората, чиито личен разказ никога не е бил смятан за част от историята. Село Бела речка е личния опит на организаторите да създадат сигурно място за събиране, споделяне и съжителство на личните истории на хората.

Бела Речка ви очаква с поредната си голяма изненада – Goatmilk празнува 15-ия си рожден ден с приключение с балон. Гостите на фестивала ще имат възможност да „полетят“ над селото и Балкана с топловъздушен балон. Полетът, привързан или свободен, се базира на физичния закон на Архимед за изтласкващата сила. Балонът се издига на височина благодарение на факта, че горещият въздух е по-лек от студения. Приключението е организирано от Евтим Стефанов и Агенция за регионално развитие и Бизнес център – Видин.

Официално откриване на фестивала e на 24 май от 19.00 ч. със спектакъла:

“ГЛАСОВЕТЕ НА БЕЛА РЕЧКА” – пърформанс/представление

В него участват хора от селото, доброволци, приятели на фестивала, и със специалното участие на Ема Боничи – певица и актриса от Великобритания.

Сред гостите във фестивалната програма са личности като Албена Михайлова-Бенджи, Бабак Салари, Павел Кандиларов, Евелина Келбечева. Предвидени са няколко концерта (Виво Монтана и Подуене блус бенд), театрални работилници, откривателски тур, детски ателиета. Ще бъдат прочетени десет лични истории на хора, свързани по един или друг начин със събитието.

Подробна програма за всички дни от фестивала може да прочетете тук.

GOATMILK е независим, некомерсиален културен фестивал. Той е място за срещи и разговори в областта на паметта и спомените на хора, които обикновено трудно се събират – артисти, журналисти, изследователи от цял свят. Хора, които обичат планината, козите, прясно сготвената местна храна, музиката, простите неща.

Идеята за Фестивал на спомените се ражда спонтанно – на 11 септември 2003 по време на първата доброволна международна среща на съмишленици от 6 държави, на която, след разговори с местните хора, всички решават, че трябва да се върнат пак, за да продължат да разговарят.

Името GOATMILK идва от няколко посоки. В Бела речка жените правят чудна козя извара и козите в началото са повече от хората. Козето мляко е най-близо до майчиното. Това, което се търси чрез спомените и разговорите, е собствена автентичност и чистота на живеенето.
Организатор е Фондация за нова култура.