Сунгурларското поле се е сгушило между Източна Стара Планина и Карнобатските възвишения. Районът е пословичен с прекрасните си вина, които са свързани и с кулинарната традиция на местната общност. Като кръстопътно място, там са се смесили различни култури и етноси, което се е отразило в разкоша на традиционните празници.

Трифон зарезан се чества особено тържествено, като се почита труда на лозарите. Тогава е и празника на общината – организира се ритуално шествие до местността Ичмята. Сунгурларския мискет е популярен български сорт, характерен за задбалканските полета. В края на зимата добра комбинация за него са винения кебап и “мезето” на фурна. (рецептите са приложени в секция “Кухня”)

Пролетния цикъл от празници съвпада с православните пости и тогава ястията са по-леки. Известен е зелника от село Завет, който се прави от пресни зелении, както и копривената чорба от село Чубра. При раждане на дете в село Лозарево се приготвя “кешкек за понуда” – традиционно ястие за здраве на новороденото, което се раздава на съседите преди бебето да е станало на четиридесет дни.

Лятото в района започва рано и е доста топло, така че и ястията са в духа на сезона. Характерна е ярмята от село Подвис, което представлява прясна краставица в саламура. За голям празник се приготвя кокошка с булгур ( рецепта от село Славянци). Бързите тестени закуски са част от ежедневната кухня, така храната може да се носи и на полето. Такива са лалангите от Подвис и къпаната баница от Манолич.

За есента са характерни ястия с чушки от сорта долма, които традиционно се използват в село Съединение. Те се правят запържени с булгур, ориз и сирене. Всичко това се комбинира перфектно с вино от Сунгурларската долина. За още рецепти от този прекрасен край тук- рецепти

Виненият туризъм в последните години се развива в малките изби наоколо. Напоследък нашумя изба „Зеланос“. Те е кръстена на тракийски бог на виното, а името му се превежда като „бленуван, желан“. С предварителна резервация се организират турове и винени дегустации.

„Шато Сунгурларе“ е на пътя от Сунгурларе за Лозарево. В него се произвеждат предимно бели вина от сунгурларски мискет. Сградата на избата е в характерен възрожденски стил. На място се предлагат дегустации и има фирмен магазин.
Може да се посети голямата изба “Винекс” в Славянци, с клон в Лозарево. Той е известен производител на вина и ракии, както и характерния наложен пелин от Лозарево.

В село Есен има малка семейна изба, както и инасталация за производство на масло от лавандула. Тук са едни от най-големите масиви с лавандула в страната.

За настаняване се доверете на селските къщи за гости в Бероново или Везенково. За любителите на риболова препоръчваме вировете по река Луда Камчия между Бероново и язовир Камчия, където се ловят едри кефали и мрени. До село Скала има карстово езеро, в което виреят пъстърви.
На половин час път с кола са селата Жеравна и Медвен – архитектурни резервати, които задължително трябва да се посетят, ако сте в района. Областният център Бургас е на около час с автомобил.

Гавраил Гавраилов