Кишкек за понуда от село Лозарево – (прави се до четиридесетия ден на новородено)
Голям съд се слага на огъня. В него се поставят грухано жито и вода в съотношение 1:2. Вари се на тих огън с непрекъснато бъркане. Малко преди да се свари житото се слага запържено олио (1кг. жито/ 100 мл. олио), захар на вкус и орехи за разкош. Във водата се слага малко сол за вкус, с пожелание да има много бебета, големи понуди и кешкек да се вари в голяма харания. От кишкека се сервира на жените за десерт. Всяка жена си носи чиния и се сипва и за вкъщи.

Постна чорба с коприва от село Чубра
В подсолена вода се запарва коприва, като се изцеди се нарязва. В тенджера се запържва малка глава лук. Слага се копривата да се запържи, след това се слага червени пипер, който е домашно приготвен, сол и се залива с вода . Като заври, се слага една чаша домашно смлян булгур.

Винен кебап от село Черница
Свински врат се нарязва на кубчета и се запържва с мас. Добавя се лук. При стопяване на лука се прибавя чубрица, слага се бяло вино, зелева чорба и малко вода. Прибавя се нарязан на кубчета черен дроб. Ястието се оставя да къкри на тих огън. Сервира се по желание с чукан чесън и оцет.

Мезе на фурна от село Черница
Бъбреци, сърце, вътрешни рибици и ядки на прасето се нарязват на дребно в тава. Залива се с чаша бяло вино, олио, сол на вкус, червен пипер, черен пипер, чубрица. Отгоре се завива с булото на прасето и се пече във фурна.

Зелник от село Завет
Омесва се меко тесто от вода, сол, олио, оцет и брашно. Тестото се разделя на четири топки като една е по-голяма от останалите три. Зелен лук и лапад се нарязват на ситно и леко се задушават в мазнина, прибавя се сол и джоджен на вкус. Тавата в която се пече зелника се намазва с олио. Голямата топка се разточва, след това се намазва с мазнина и се разстила част от плънката направена от лапад и лук. По същия начин се разточват и останалите кори и се пълнят с плънка. Завиват се на концентрични кръгове, докато се изпълни тавата. Може да се изпече на огнище под връшник или във фурна. След като се изпече, се напръсква с вода и се завива с кърпа (месал).

Къпана баница от село Манолич
В дълбок съд се разбиват седем яйцата, към тях се прибавя олио и сол. Към тази смес се добавя брашно и се меси до получаване на меко тесто. Готовото тесто се разделя на 7 равни топки (кори). Преди да се разточат корите на огъня се поставя тенджера с вода, олио и сол. Дъното на тава се маже обилно с мазнина и се поставя първата кора, поръсва се със сирене, следващата кора се нарязва на четири парчета, всяко парче се пуска във врящата вода за 3-4 секунди и се нарежда в тавата, поръсва се със сирене и парченца неразтопено масло, тази последователност се прави до последната кора, която остава цяла и и се слага най-отгоре. Баницата се пече в предварително загрята фурна . След изпичане се вади от фурната и се маже с масло и се реже на парчета.

Лаланги от село Подвис
Прави се каша от едно яйце, щипка сол, чаша брашно и две чаши вода. В сгорещена мазнина се пуска със супена лъжица от сместа и се пържи до готовност /златист цвят/.

Ярмя от Подвис
Нарязва се краставица на шайби в буркан, добавя се сол на вкус и се долива с вода. Оставя се на слънце да втаса за едно денонощие. Консумира се студена в горещите летни дни.

Чорба от черен боб от Подвис
Вари се зелен очекан боб, реже се лук, чесън, стафиди. След като омекне боба, се слагат зелени сливи за леко окисляване. По желание може да се залее със сгорещена мазнина и червен пипер.

Кебап от свинско месо от Подвис
Приготвя се от крехко месо, нарязано на хапки. Поръсва се сол на вкус, червен пипер, черен пипер, чубрица и нарязан лук. Обърква се добре, налива се малко вода. Пече се във предварително загрята фурна, докато остане на мазнина, налива се чаша червено вино, похлупва се с капак и се задушава. Сервира се топло, може да се овкуси със счукан чесън и оцет.

Кокошка с булгур от село Славянци
Нарязана на порции кокошка се изпържва в олио, добавя се нарязан лук, залива се с вода, за да поври. След половин час се добавя булгур, черен пипер и сол. Когато се сгъсти булгура на бавен огън, ястието е готово и се поднася топло.

Долма с ориз и булгур от село Съединение
Сварява се булгур и ориз. В тава се запържват зелени пиперки с олио, готовият булгур и ориз се прибавя към тях. Разбъркват се и по-желание може да се сложи и сирене към тях. В отделен съд се разбиват яйцата, прясно мляко и кисело мляко, разбиват се и се прибавя брашно. Яйчно-млечната смес се прибавя към булгура и ориза със сол на вкус. Разбъркват се добре и отгоре се поръсва с червен пипер и олио. Пече се в загрята фурна .

Рецептите са предоставени от уредника на Етнографската къща в Сунгурларе. Продуктите са типични за региона, като всичко се слага на око, както са готвели местните баби.