“Трънско туристическо дружество” продължава да развива успешно туризма в района. Вече има почистени и маркирани много пътеки към планинските върхове в общината. Припомняме, че на сравнително малка територия там има цели десет планини, една четвърт от всичките в България. Това дава богати възможности за гостите на региона.


През 2019 г. планираните туристически изкачвания са седем, като две от тях са международни. Програмата започва на 27 януари с Ездимирска планина (Големи връх – 1219 м), продължава с пет похода през пролетта и един през есента.


За тази година от “Трънско туристическо дружество” планират и нови събития, които ще включват тематични обходи в различни части на община Трън, комбинирани с допир до местната кулинарна култура и занаятите. Не бива да забравяме, че от района е д-р Стамен Григоров, който успява да разбере как се получава киселото мляко. Причината е бактерията лактобациликус булгарикус, която той изучава в проби от кисело мляко от неговото родно село Студен извор. Там сега е изграден музей на киселото мляко. В съседното село Бусинци пък има музейна сбирка, която разказва историята на прочутата бусинска керамика.

Средище на занаятите в наши дни са селата Зелениград, Ярловци и Забел, които ще бъдат на фокус в началото на юли. За средата на август е планиран кулинарния семинар в Ерул и Глоговица, на който ще се разкрият тайните на трънската кухня. Повече за това може да прочетете в разговора ни с Румяна Боянова тук. Тя е част от екипа на туристическото дружество.

Всички туристически походи са със свободен достъп, само трябва да имате желание. За повече актуална информация следете страницата на “Трънско туристическо дружество” в социалните мрежи.