През 1887 г. група българи изминават обратно пътя от Австро-Унгария към земите на своите прадеди. Получават правото да се заселят лично от княз Фердинанд, заедно със земя за обработка и донасят своята култура – сплав от забравени български добродетели, централноевропейско влияние и католически традиции. Потомците на банатчани живеят днес в селата Бърдарски геран, Асеново, Гостиля, Драгомирово и Брегаре. Те са запазили своята автентична кухня, която днес е особена интересна за всички запалени кулинари.

Част от ястията са явна заемка и размяна на опит с австро-унгарската кухня, някои са от по-късно време, а други вероятно са много стари, може би запомнени отпреди Чипровското въстание от 1688 г. Като начало споделяме с вас няколко празнични рецепти от село Асеново, което се намира между Плевен и Никопол. (приготвят се за празничната трапеза на Петровден)

Петровско пиле

Продукти: Домашно пиле, 2 кг. Пресни картофи, глава лук, един корен пащърнак, един средно голям морков, една глава целина, сол на вкус, червен пипер.
Приготвяне: Предварително почистено и приготвено пилето се слага в по-дълбок съд с олио. Изпържва се нарязаното месо „да пубелей”, добавят се нарязаният на ситно лук и нарязаните на едро картофи. Прибавя се 1 с.л. червен пипер. Налива се вода, да залива малко всички продукти. Вари се на тих огън „излеко”. Свареното месо се изважда и се прецежда бульонът. В малка част от него се варят цели картофи – „на глави”, а може и да се приготвят и листа в бульона като в по-голямата част се пускат листата малко преди ядене, за да „не изчъснът”.

Райдуше

Продукти: 300мл. Вода, сол, брашно, 2 яйца, 1-2 с.л. олио, 2 с.л. захар.
Приготвяне: омесва се хубаво тесто, колкото повече се меси, толкова по-хубаво става. Разточва се на голяма кора, колкото по-тънко, толкова по-добре. Намазваме тавата с мазнина, навиваме на руло и режем на пънчета с дебелина 1-2 см. Всяко пънче се свива от двете срязани страни така, че да не изтече мазнината. Правят се топчета и се разточват, пържат се в сгорещена мазнина и още топли се поръсват с пудра захар. В разточените питки може да се сложи и плънка от сирене и да се прегънат, след което се притискат с вилица или с „пинтень”, за да се направят шарки. Сервират се със сладко или със сирене.

Още рецепти за празничната кухня на банатчаните от Асеново може да прочетете в кулинарната им книга, която е достъпна за безплатно сваляне ТУК.

източник : asenovopp1927kniga2010.alle.bg