Западните Родопи са интересна смесица от етнографски групи. Традиционната кухня е проста, но приготвена с много любов. Доспат е популярно място сред запалените рибари заради едноименния язовир. Там се провежда и най-големия събор на майсторите на чешми в Родопите. На големи празници се приготвят курбани и характерното за планината чеверме с цяло агне. Ежедневната кухня е по-семпла, но и вдъхновяваща. Представяме ви седем характерни и малко познати ястия.

Метеница

1/2 л вода, 200г царевично брашно, 100г пшенично брашно, 150г краве масло, сол
Водата се посолява и като заври се прибавя брашното, което се смесва предварително. Бърка се непрекъснато и се прибавя на малки части. Сместа ври да получаване на гъста смес. Изсипва се в тавичка и се „забелва” с препърженото масло. Консумира се със сирене.

Кутмач

3 л прясно овче мляко, сол
Овчето мляко се сварява и се оставя да ври на тих огън, докато количеството му се намали наполовина. По този начин то се сгъстява, сместа се посолява и може да се затвори в буркани и да се съхранява на студено и тъмно няколко месеца. Консумира се като основна храна с препечен хляб или като мезе за червено вино.


Урденик

урда(извара)-700-800гр, 6 яйца, Олио, Масло краве 100 г., зелен лук 2 връзки, пшеничено брашно 500гр., чаша хладка вода, сол
Смесват се чаша хладка вода със сол, 2-3 капки олио и брашно до получаване на тесто, което се омесва добре на голяма топка. След това тестото се разделя на две и пак се меси до получаване на гладко топче, от което се разточва листо. Средно голяма тава се намазва добре с олио и върху нея се разполага разточеното листо. В отделен съд се разбъркват яйцата, прибавя се урдата и нарязаният зелен лук, всичко се разбърква и последователно лъжичка по лъжичка се подрежда върху листото. От второто топче тесто се разточва второ листо и се разполага върху сместа, оформят се краищата на листото. Така подреденият урденик се пече върху печка на дърва, като се внимава да не загори. Внимателно се върти от всички страни и тавата се поставя от единият край върху метална пластина, за да не е директно върху печката. След като е готов от всички страни се отстранява от огъня и се оставя малко да изстине, след това се обръща и се връща в същата тава, в която е печен досега. Отново се връща на огъня и отгоре върху урденика се разпределя кравето масло. Изпича се и от другата страна и се отстранява от огъня.

Биберчево сирене

извара – 1 кг., пет зелени пиперки, две люти сухи червени чушки, чаша кисело мляко
Пиперките се нарязват на ситно и се посоляват обилно, слага се и люта чушка, престояват 24 часа и от тях се отстранява отделената вода. След това пиперките се прибавят към изварата, може да се сложи и кисело мляко. Оставя се да втаса и след това се съхранява в буркани на хладно и тъмно. Ползва се за гарнитура към варени картофи.

Градишно зеле

алабаш – 4 глави, червена пиперка 1 бр., масло 250гр., олио 100гр., домат 1 бр., ориз 100 гр., пастърма 200гр., червен пипер, чесън една глава; брашно 1 с.л.
Алабаша се попарва и отцежда. Към него се прибавя нарязани пиперка, пастърма и малко олио. Оставя се да ври на бавен огън няколко часа. Когато е почти готово се прибавя ориз, след това се запържва с олиото, маслото и червеният пипер. Оставя се да поври докато е готов ориз и се отстранява от огъня. Изсипва се в тава и се поръсва със счукан чесън.

Тиква с пастърма

Тиква 1 кг, праз лук 1 стрък, пастърма 250 гр., царевично брашно 100 гр., ориз 150 гр., масло краве 300 гр., червен пипер 1 ч.л., сол.
Тиквата се слага да ври в малко вода. Нарязва се праз лук и се прибавя. Когато тиквата се свари се слага ориза. В малко студена вода се разбива царевичното брашно и се прибавя към тиквата, за да се сгъсти. Приготвеното ястие се сваля от огъня. В тиган се стапя масло и се слага нарязаната на дребно пастърма, задушава се да омекне и после се оставя да изври и да остане на мазнина, прибавя се червен пипер. Тиквата се изсипва в тава и се полива със сместа от тигана.

Кускус с шюрюпки

Вода 1,5л, кускус домашно приготвен 250 гр., масло 200 гр., пастърма 200 гр., сол
Слага се да заври посолена вода, в която кускусът се вари до омекване. През това време пастърмата се нарязва на малки резенчета и се слага във студена вода да се обезсоли, докато се приготви кускусът. Маслото се стапя и към него се прибавят шюрюпките (нарязаната пастърма), запържват се до почервеняване. През това време кускусът е готов и се отцежда от водата, поставя се в тавичка и се „забелва” с маслото и шюрюпките.

Рецептите са събрани от Албена Пържанова