На 6 юли 2019 г. в Пловдив е предпремиерното излъчване на новия български игрален филм “Тридидокс”. Той е заснет в село Мандрица през лятото на 2018 г. Филмът е посветен на децата, които избраха да останат в България.

Проектът е реализиран по идея на Димитър Шопов, с помощта на негови колеги от магистърската програма по режисура в НБУ. Под строгото ръководство на режисьора проф. Георги Дюлгеров лентата е факт десет месеца след края на снимките. Историята включва преплитане на детските игри от близкото минало, съдбите на бабите и дядовците от единственото албанско село, както и новите триизмерни технологии. Историята е част от нашето минало, настояще и носталгията по бъдещето.



3D Dogs е серия дъвки с картинки, които децата колекционират. Около тях се заплита криминална драма, в която се забъркват иманяри, английски заселници и местната мутра на село Мандрица. В крайна сметка това е историята на нашия живот – непредсказуема, леко тъжна, леко хумористична, но истинска и много българска. Филмът вече бе показан пред публиката на село Мандрица, където пожъна голям успех.

Прожекцията в Пловдив е на 6 юли (събота) от 19 часа в кино “Лъки Синема”. Местата са ограничени, необходима е предварителна резервация (0896 226 883).


На 5 юли (петък), Димитър Шопов ще покаже своя колекция от работи, свързани с филма “Тридидокс”. Това ще стане в галерия “Сариев” в Пловдив, като част от платформата “ФОН: Млади автори от Пловдив”. Изложбата ще стои в галерията до края на август.

снимка на корицата: Кремена Вълчева, снимки в текста: Гавраил Гавраилов